Moslims en niet-moslims dienen van elkaar te leren

RIU ziyaret 1-fe466c1f7f 1"De meeste critici spreken en schrijven over de islam en over moslims alsof er geen serieuze theologische verhandelingen bestaan of voorafgaan aan thema's," zei Prof.Ahmed Akgündüz, rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam maandagmiddag 16 september tijdens de opening van het Academisch jaar 2013/14. Akgündüz zei dat het ontbreken van een islamitische intellectuele elite er de oorzaak van is dat de debatten over de islam en moslims hoofdzakelijk worden gevoerd door niet-moslims.

Hoogopgeleide islamitische intellectuelen kunnen, volgens Akgündüz, laten zien dat een islamitisch geloof en een islamitische levensstijl mogelijk en levensvatbaar zijn binnen een moderne Westerse en democratische context. Akgündüz: "Moslims en niet-moslims leven naast elkaar en dienen van elkaar te leren, elkaars gemeenschappelijkheden te delen en elkaars verschillen te respecteren." Akgündüz haalde een Hadith aan om op te roepen tot samenwerking van moslims en christenen tegen anarchisme, onderdrukking en corruptie.

Innovatie

De Rotterdamse wethouder Korrie Louwes van Arbeidsmarkt, Hoger Onderwijs, Innovatie en Participatie daagde de Universiteit uit vooral innovatief te zijn en verbindingen te leggen met allerlei activiteiten en instellingen binnen de stad Rotterdam. Louwes: "Niet alleen samenwerken, maar ook door uw kennis te delen met uw directe omgeving. We hebben uw kennis nodig; niet alleen de gemeente maar ook overige onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties."

Toenaderingiur 2013b

Hoofdgast van de openingsceremonie was Sheikh Al Sayyed Al-Hashimi, adviseur voor religieuze zaken van de President van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij zei dat de Nederlandse regering een goed voorbeeld geeft van de samenwerking en de wederzijdse toenadering in de multiculturele samenleving. De Sheikh: "Dit brengt ons nader tot elkaar, wat door alle religies en profeten altijd is aangemoedigd."

Katholieke emancipatie als voorbeeld

Prof.Jan.Peters SJ, lid van de Raad van Toezicht, vergeleek de Islamitische Universiteit Rotterdam met de geschiedenis van Katholieke Universiteit van Nijmegen. De Nijmeegse Universiteit speelde een grote rol in de emancipatie van Rooms-katholieken in Nederland. De Islamitische Universiteit Rotterdam kan volgens Peters op haar beurt bijdragen aan de emancipatie van moslims in Nederland. Peters: "De IUR helpt mensen binnen de gemeenschap te reflecteren op een correcte en structurele manier, opdat zij een goede Nederlandse moslim of moslima kunnen worden. Dit door de islamitische traditie te analyseren op een vertrouwde, deugdelijke onderwijsinstelling." Peters wees op het belang van een overkoepelende visie voor academisch onderzoek en internationale samenwerking.

De Islamitische Universiteit Rotterdam kon dit schooljaar 75 nieuwe studenten inschrijven. In het totaal studeren er 450 studenten aan de Universiteit. De Islamitische Universiteit vierde tijdens de opening van het Academisch jaar de officiële erkenning van de Bachelor-opleiding 'islamitische theologie'.

Contactraad 

De katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog (CID) onderhoudt gedurende vele jaren goede contacten met de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR). Op 12 januari 2005 was Prof.dr.B.Duran van de IUR hoofdspreker tijdens de startbijeenkomst van de CID. Daarna volgden bezoeken over en weer, consultaties, gezamenlijke studiebijeenkomsten en presentie bij elkaars activiteiten.