'Themazondag Oosterse Kerken nieuwe stijl' gevierd

Hama-RomanOrthodoxChurch kleinGisteren, zondag 28 april, is op verschillende plaatsen de 'Themazondag Oosterse Kerken nieuwe stijl' 2013 gevierd. Bestuurslid Rob van Uden en medewerker Leo van Leijsen van de Katholieke Vereniging voor Oecumene vierden deze zondag op twee verschillende locaties mee en stonden stil bij de betekenis ervan.

Met ingang van dit jaar stond de Zondag voor de Oosterse Kerken op de Vijfde Zondag van Pasen niet meer op het rooster van de officiële collectezondagen binnen de rooms-katholieke kerkprovincie van Nederland. Toch blijft de Katholieke Vereniging voor Oecumene op de Vijfde Zondag van Pasen aandacht vragen voor de oosterse christenen binnen een meer vrij opgezette 'Themazondag Oosterse Kerken nieuwe stijl'. Dit jaar 2013 was het de eerste keer.

Breda

Deze eerste 'Themazondag Oosterse Kerken nieuwe stijl' zette KVvO-bestuurslid, diaken Rob van Uden, tot het houden van een preek over de situatie van de christenen in Syrië. Hij hield deze in zijn Jeruzalemparochie te Breda. Hij ging met name in op de ontvoering van de twee bisschoppen uit Syrië, vorige week maandag 22 april, om aan de hand daarvan de moeilijke situatie van o.a. christenen in Syrië te belichten en het project 'Syrische vluchtelingen Mardin' onder de aandacht te brengen.
(Lees de preek)

Amersfoort

Leo van Leijsen hield bij gelegenheid van de 'Themazondag Oosterse Kerken nieuwe stijl' 2013 klein hemelvaarteen meditatieve overweging tijdens de zondagochtendviering in de RK Geloofsgemeenschap Sint Franciscus Xaverius op het Zand in Amersfoort.
(Bekijk en beluister zijn overweging op hun website
Ook hij lichtte het project in Mardin toe.
's Middags hield Leo van Leijsen in dezelfde parochie een lezing over de icoon van het komende Hemelvaartfeest op 9 mei a.s.., onder de titel 'Iconen en spiritualiteit'. Het beste kan men de spiritualiteit van iconen aantonen aan de hand van een zogeheten feesticoon, die visueel uitdrukt waar een belangrijk christelijk feest over gaat.

Lezing 7 mei

Hetzelfde onderwerp van de Hemelvaarticoon zal overigens bij gelegenheid van de Ikonenexpeditie van Geert Hüsstege in Breda centraal staan tijdens een lezing door Leo van Leijsen in voornoemde Jeruzalemparochie aldaar:

dinsdag 7 mei om 20-22 u
in de Laurentiuskerk
aan de Ginnekenweg 331 A
te Breda.

Foto's:

- Grieks-orthodoxe kathedraal te hama in Syrië (Foto: Wikimedia Commons)
- Uitsnede uit vijftiende-eeuwse Hemelvaart-icoon uit Novgorod.