Wereldraad en EKD danken paus Benedictus voor oecumenische inzet

BenedictusLeiders van de Wereldraad van Kerken en de Evangelische Kerk van Duitsland hebben in brieven en verklaringen hun respect en dank uitgesproken voor de inzet van paus Benedictus XVI voor de eenheid van de christenen. Olav Fykse Tveit, secretaris generaal van de Wereldraad van Kerken, wijst in zijn brief van 27 februari op de continuïteit in de inzet paus Benedictus XVI voor de eenheid vanaf het Tweede Vaticaans Concilie.

Hij brengt ook in herinnering dat paus Benedictus, toen nog als professor voor katholieke theologie, heeft deelgenomen aan een bijeenkomst van Faith and Order in Leuven in 1971. Als theoloog en als paus heeft Benedictus een visie op eenheid bevorderd waarin de eigenheden van kerken en culturen worden gewaardeerd zonder dat de gemeenschappelijke waarheid die daaraan ten grondslag ligt wordt opgeofferd. Met instemming citeert Tveit uit een bijdrage van Jozelf Ratzinger in 1964 op het Concilie: 'Kerken kunnen zo kerken blijven en tegelijkertijd de ene Kerk worden'. 

Samenwerking

Tveit dankt paus Benedictus XVI ook voor de samenwerking met de Wereldraad gedurende zijn pontificaat door zijn steun voor de samenwerking in de Joint Working Group tussen de Rooms-katholieke Kerk en de Wereldraad van Kerken, de Commissie Faith and Order, de Commissie voor Missie en Evangelisatie en het initatief van het World Christian Forum.

Tijdens het pontificaat van paus Benedictus XVI is ook het document over de Kerk afgerond. Deze tekst The Church: Towards a common vision zal over enkele maanden voorgelegd worden aan de 10e Algemene Vergadering van de Wereldraad in Busan (Zuid-Korea).

Lutheranen

Preses Nikolaus Schneider van de Evangelische Kerk in Duitsland bracht eveneens in een brief van 28 februari namens zijn Kerk zijn grote waardering voor paus Benedictus tot uitdrukking. Benedictus XVI heeft meer dan 60 jaar als priester, professor, aartbisschop van München en Freising, als kardinaal en prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer en als bisschop van Rome met grote plichtsbetrachting en trouw als 'eenvoudige en bescheiden arbeider in de wijngaard van de Heer' gediend. Het was Benedictus er altijd meer om te doen om 'allereerst op onze Heer Jezus Christus te wijzen'.

In zijn verklaring bedankt preses Schneider paus Benedictus voor de veelvuldige ontmoetingen in de afgelopen decennia en herinnert aan het lidmaatschap van de latere paus aan oecumenische werkgroep van evangelische en katholieke theologen, alsook van de gesprekskring van de EKD en de Duitse Bisschoppenconferentie in zijn periode als aartsbisschop van Müinchen en Freising. 'Onvergetelijk voor ons is zijn persoonlijke inzet voor de gemeenschappelijke verklaring over de rechtvaardigingsleer, die op 31 oktober 1999 in Augsburg werd ondertekend', aldus Schneider.

Met dankbaarheid sprak hij ook over het bezoek van de aftredende paus aan het Augustijnerklooster in Erfurt op 23 september 2011. 'Dat u toen onze uitnodiging om naar Erfurt te komen hebt aangenomen en daarmee als eerste paus en bisschop van Rome een plaats bezocht heeft, waar Luther geleefd en gewerkt heeft, hebben wij als een groot teken van waardering ervaren. In uw toespraak in de kapittelzaal van het Augustijnerklooster, hebt u op indrukwekkende wijze gezegd, dat Martin Luthers existentiële vraag 'hoe krijg ik een genadige God' u zelf steeds weer in het hart raakt en ons allen eraan herinnert, dat de vraag naar God ook onze vraag moet worden en dat het meeleven en de liefde tot Christus ons leven moet bepalen.' 

Foto: rkk.nl