Catechismusdebat Vervloekt?

refo500 foto siteIn de Heidelbergse Catechismus en op het Concilie van Trente hebben protestanten en katholieken vervloekingen over elkaars leer uitgesproken. Dat zorgde in Nederland eeuwenlang voor afstand tussen beide groepen. Maar 1563 is niet 2013. Hebben die vervloekingen nog een functie? Wat hebben ze opgeleverd? Kunnen katholieken en protestanten elkaar en  de samenleving nog tot zegen te zijn? Moeten hun kerken gerestaureerd, gereformeerd of compleet vernieuwd worden? Weten bekende Nederlanders de antwoorden? Deze vragen komen aan de orde tijdens de debatavonden die worden georganiseerd naar aanleiding van 450 jaar Heidelbergse Catechismus en Concilie van Trente.


De debatten zijn een initiatief van Refo500 en worden mede mogelijk gemaakt door de Katholieke Vereniging voor Oecumene, de Vereniging Protestants Nederland, het Nederlands Dagblad en Zendtijd voor Kerken.

Verloren, Groningen, Nieuwe Kerk, 16 april

Kerken lopen leeg en gaan dicht. Had de kerk dat kunnen voorkomen? En wat betekent dat voor de functie en de plaats van de kerk in de samenleving? Heeft de kerk iets te bieden aan de grote groep single religieuzen en de jongeren die wel iets met religie hebben, maar niet met de kerk?

In debat: Gerard de Korte, Arenda Haasnoot, Reintje Joke Stomphorst en Orlando Bottenbley o.l.v. Herman Selderhuis.

Verloederd, Apeldoorn, Theologische Universiteit Apeldoorn, 17 april

In moreel opzicht hebben de kerken, katholiek en protestant, veel aan betekenis verloren. Is er nog een toekomst voor de christelijke ethiek in een multi-religieuze samenleving?
In debat: Wibren van der Burg, Eduard Kimman, Gerard den Hartog, Joris Vercammen o.l.v. Marianne Luyer

Verstard, Dordrecht, Augustijnenkerk, 23 april

De kerk als instituut is voorbij, maar ze wil het maar niet zien. De paus staat vernieuwing in de weg en in reformatorische kerken staat ook alles stil. Is de kerk verstard, niet meer relevant en al helemaal niet aantrekkelijk?
In debat: Antoine Bodar, Arjan Plaisier, ds. Wout  Harinck, Manuela Kalsky o.l.v. Andries Knevel.

De avonden op 16 en 23 april beginnen om 20.00 uur. Wilt u de debatten meemaken? U kunt zich hiervoor aanmelden via de site van Nederlands Dagblad. De toegangsprijs is € 6,-- per persoon. Dit is inclusief een consumptie.

De avond op 17 april in Apeldoorn begint om 19.30. U kunt zich aanmelden door € 5,-- over te maken op rekening 7367458 tnv Schoolkas TUA.