Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Hulp gevraagd voor christelijke vluchtelingen uit Syrië

Zafaran kruisIn het Syrisch-orthodoxe klooster Deir-uz-Zafaran bij Mardin in Oost-Turkije verblijven op het moment 25 Syrische staatsburgers – christenen – die de burgeroorlog in eigen land zijn ontvlucht. Dat is een fractie van de grote aantallen Syrische vluchtelingen richting Turkije. Dat zijn overigens vooral  moslims natuurlijk die de meerderheid van de lijdende Syrische bevolking uitmaken. Maar christenen zijn als minderheid die in zekere zin tussen hamer en aambeeld van regime en opstandelingen inzit, uitermate kwetsbaar. Reden voor velen onder hen ook te vertrekken.

Buiten het klooster zijn er trouwens in de stad Mardin zelf ook nog twee christelijke gezinnen. En verder zijn er in het oostelijker gelegen stadje Midyat, tot in de jaren '70-'80 een belangrijke Syrisch-orthodoxe plaats, eveneens zo'n 120 christenen uit Syrië neergestreken.

Bodem reservepotjes in zicht

De vluchtelingen in het klooster verblijven daar al vanaf september 2012. De daaraan verbonden kosten drukken zafaran verdiepingnogal op het klooster. Voor hun onmiddellijke levensbehoeften putten de vluchtelingen op het moment overigens uit eigen financiële middelen. Familie in het westen wil natuurlijk ook graag bijspringen, dat is een oriëntaalse code, ook onder de christenen: je laat je familie niet stikken. Maar zulke reservepotjes, van jezelf, van het klooster of van verwanten ver weg, raken natuurlijk een keertje op. Hun eerste behoefte is en blijft juist zo'n basale bestaansvoorwaarde als eten kunnen kopen. Van de vluchtelingen in het Deir-uz-Zafaranklooster is verder 60% kind – die niet naar school gaan! Een extra probleem natuurlijk.

Bezorgd

De Syrisch-orthodoxe bisschop van Mardin, Mor Saliba Özmen, die in het klooster zetelt, is bezorgd over hoe deze mensen goed opgevangen kunnen blijven worden in zijn klooster. Het aantal zou nog mogen lopen tot 30 mensen, maar meer dan dat kan het klooster niet hebben. En behalve de ruimtelijke en financiële capaciteit speelt ook de personele. Want naast de bisschop is er in het klooster slechts één monnik; en dan is er een kloosterschool met zo'n twintig opgroeiende jongeren, maar die komen daar om te studeren (Klassiek-Syrisch en Syrisch-orthodoxe kerkelijke tradities). Bisschop Saliba zegt ook dat als die mensen blijven, er tevens voor onderwijs voor hun kinderen gezorgd zal moeten gaan worden.

Roep om hulp

Bisschop Saliba heeft een hulproep doen uitgaan. Deze heeft meerdere instellingen bereikt die zich met oosters christendom bezighouden en die achter deze vraag om steun zijn gaan staan. De Katholieke Vereniging voor Oecumene heeft ook positief gereageerd en start een bescheiden hulpproject voor deze Syrische vluchtelingen in Deir-uz-Zafaran bij Mardin. Inmiddels heeft de Katholieke Vereniging voor Oecumene hiertoe contact opgenomen met Caritas, de katholieke charitatieve instelling in de regio. Dit om in samenwerking met hen de fondsen die we hopen op te halen voor deze vluchtelingen, in goede orde bij bisschop Saliba terecht te laten komen.

Wie van u wil dit project 'Syrische vluchtelingen Mardin' steunen? U kunt uw gift overmaken naar:

ING 801919
Katholieke Vereniging voor Oecumene
Biltstraat 121
3572AP Utrecht
o.v.v. Syrische vluchtelingen Mardin

Info: 030-2326907

Foto's
- Kruisbeeld boven een poort in het eeuwenoude Syrisch-orthodox klooster Deir-ez-Zafaran bij Mardin (Oost-Turkije), aan de grens met Syrië.
- Kloostergebouwen van Deir-uz-Zafaran. Traditiegetrouw is dit klooster al jaren in de zomer een geliefde ontmoetingsplek voor Syrisch-orthodoxen uit de hele wereld die er een bescheiden tijdelijk onderkomen vinden. Sinds 2012 is het ook en vooral een toevluchtsoord voor tientallen christenen die de burgeroorlog in Syrië zijn ontvlucht. (Foto's: L. van Leijsen)

Over de gevolgen van de burgeroorlog voor christenen in Syrië zie ook het artikel Christenen ontvluchten Syrië in het Reformatorisch Dagblad van 14 januari 2013

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
  • Vasílis zei Meer
    Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI