Patriarch Ignatius IV van Antiochië overleden

IgnatiusDe Grieks-orthodoxe patriarch Ignatius IV Hazim van Antiochië is op 5 december jl. in het Sint-Jorisziekenhuis in de Libanese hoofdstad Beiroet overleden. De Syrische patriarch overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding. De patriarch werd op 1 april 1920 als Habib Hazim in een Arabische familie geboren in Mhardeh, nabij de Syrische stad Hama. Hij studeerde literatuurwetenschappen in Beiroet en theologie aan Saint-Serge, een orthodox instituut in Parijs.

In 1961 werd hij bisschop van het Syrische Latakia. In 1988 richtte hij een universiteit op aan het Balamandklooster in het noorden van Libanon. Hij was er jarenlang docent en decaan. De universiteit telt 4.900 studenten en heeft ook een priesteropleiding en een centrum voor islamitisch-christelijke studies.

Belangrijk kerkleider Midden-Oosten

Door zijn verkiezing tot Grieks-orthodoxe patriarch van Antiochië in juli 1979 werd hij meteen ook een van de belangrijkste christelijke kerkleiders van het Midden-Oosten. Zijn Kerk telt ca. 750.000 gelovigen, die grotendeels in Libanon en Syrië wonen. In Syrië vormen de Grieks-orthodoxen de grootste christelijke gemeenschap. De patriarch stond bekend om zijn inspanningen voor de versterking van de theologische dialoog tussen de katholieke en de orthodoxe Kerk. Hij was een felle voorvechter van een gemeenschappelijke paasdatum voor de christelijke Kerken van Oost en West. De voorbije maanden kwam hij ook in het nieuws met zijn herhaaldelijke oproepen tot de Syrische christenen om het land niet te verlaten en zijn aansporingen tot dialoog en verzoening in Syrië. (Bron: Kerknet).

St. Vladimir's Theological Seminary

Op de site van de St. Vladimir's Theological Seminary in New York wordt uitgebreid aandacht gegeven aan leven en werk van patriarch Ignatius die zeer begaan was met de oecumenische en interreligieuze dialoog.