Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Herstel van eenheid is Reformatie van vandaag

MarienkroonOp de bijeenkomst Gaandeweg één, impulsen voor de voortgang van de oecumene, die vandaag in het het Brabantse Nieuwkuijk plaatsvindt, werd vanochtend een verklaring uitgebracht van Rome Reformatie Beraad, een gezamenlijke werkgroep van de Protestantse en Katholieke Kerk die ingesteld is omwille van de oecumenische herdenking van de Reformatie. Hieronder publicderen we de integrale tekst van deze verklaring.

 

 

Herstel van eenheid is Reformatie van vandaag

Uitnodiging aan alle christenen (in Nederland) bij de herdenking van 500 jaar Reformatie

In 2017 wordt stilgestaan bij vijfhonderd jaar Reformatie. Het zou de eerste keer zijn in de kerkgeschiedenis wanneer alle christenen in gezamenlijkheid de verjaardag van de Reformatie zouden gedenken.

Op weg naar 2017 nodigen wij u uit om samen stil te staan bij de gebeurtenis van de Reformatie, 500 jaar geleden. In oecumenisch verband de Reformatie herdenken betekent niet dat we als christenen verdeeldheid gaan vieren als hoogtepunt of benadrukken als rode draad in de kerkgeschiedenis. In gezamenlijkheid stil staan bij 500 jaar Reformatie kan hand in hand gaan met groeien in eenheid.

In het evangelie van Johannes staat te lezen dat Jezus Christus tot zijn Vader bidt. Hij zegt: 'Ik bid niet alleen voor hen, maar voor allen die door hun verkondiging in mij geloven. Laat hen één zijn, Vader' Joh. 17, 20-21). De Heer bad op dat moment ook voor ons als christenen in de 21e eeuw. Hij bad heel intens voor onze eenheid.

Stil staan bij 500 jaar Reformatie maakt ons tevens bewust van onze geschiedenis die getekend wordt door verdeeldheid en verwijdering tussen christenen. Misschien zijn we geneigd te vragen: is het gebed van Christus om eenheid onverhoord gebleven? We mogen echter als christenen een andere toon treffen: God danken voor wat Hij in ons bewaard heeft aan eenheid en verbondenheid.

In kracht van de Geest kan het erkennen van verdeeldheid verbonden worden met bereidheid om als christenen samen te groeien in eenheid, de eenheid die de Heer -ondanks alles- mogelijk maakt, door zijn genade.

Wanneer christenen samen 500 jaar Reformatie gedenken, mag dit vanuit het besef dat zij door de doop allen ledematen zijn van het lichaam van Christus; dat zij dit gemeenschappelijk hebben, zelfs wanneer onderlinge verschillen zichtbaar zijn en sterk worden beleefd.

Spannen wij ons in door gebed en dialoog om de zichtbare eenheid te zoeken, door samen uit te werken wat deze eenheid concreet betekent en te bereiken met de hulp van de Heer?

Wanneer wij in onze samenleving getuigenis afleggen van de levende God en onze band met Jezus Christus verdiepen en versterken, dan is het tevens onze roeping om het leven en de waardigheid van iedere menselijke persoon te behoeden, en onze liefde in Jezus' naam concreet te maken en praktisch (cf Mt. 25).

Laten wij bij een gezamenlijke herdenking van 500 jaar Reformatie de kracht van het evangelie van Jezus Christus hervinden voor een brede kring in onze tijd. Als kerken zijn we samen geroepen in onze seculiere samenleving het evangelie te verkondigen en voor te leven.

We mogen als christenen in gezamenlijkheid getuigen van de barmhartigheid van God in de verkondiging en in de dienst aan de wereld. De geloofwaardigheid van christenen groeit op het moment dat onze eenheid zich verdiept. Laat zo het herstel van de eenheid onze Reformatie van vandaag zijn!

Rome-Reformatie Beraad 500 jaar Reformatie 18 maart 2017

Het Rome-Reformatie Beraad werd in 2015 ingesteld door het Moderamen van de Protestantse Kerk en de RK Bisschoppenconferentie en bestaat uit de volgende personen: Ds. Karin van den Broeke, Geert van Dartel, Mgr. dr. Hans van den Hende, Prof. dr. Barend Kamphuis, Mgr. dr. Gerard de Korte, Dr. René de Reuver, Dr. Mattijs Ploeger, Ds. Trinette Verhoeven.

Prof. dr. Barend Kamphuis (gereformeerd vrijgemaakt) en dr. Mattijs Ploeger (oud-katholiek) zijn op persoonlijke titel lid van dit beraad.

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
  • Vasílis zei Meer
    Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI