Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Katholieke Charismatische Vernieuwing viert Gouden Jubileum

kcv50 jaar geleden kwam er in de Rooms-Katholieke Kerk een charismatische vernieuwing op gang. Deze stroming zou de levens van meer dan honderd miljoen rooms-katholieken veranderen. Zo ook in Haarlem. Daar nam pastoor van Duin in 1975 het initiatief tot de gebedsgroep KCV Haarlem, die nu nog elke maandagavond samenkomt. Wereldwijd nodigt paus Franciscus gelovigen uit om het gouden jubileum van de charismatische vernieuwing groots te vieren in de week voor Pinksteren te Rome.

Van 17 tot 19 februari 1967 kwamen ongeveer dertig studenten van de Duquesne-universiteit te Pittsburgh samen in het retraitehuis De Ark en de Duif, 24 kilometer ten noorden van Pittsburgh in de Verenigde Staten. Dat weekend is de geschiedenisboekjes ingegaan als het Duquesne-weekend. De deelnemers waren leden van de katholieke bijbelstudiegroep The Chi Rho Society. Ze hadden zich voorbereid door uit het Bijbelboek Handelingen van de apostelen de eerste vier hoofdstukken te lezen en het boek Het kruis in de asfaltjungle. Daarin beschrijft pinkstervoorganger David Wilkerson wat het 'gedoopt worden met heilige Geest' - waarover Jezus in Handelingen 1 spreekt - uitwerkte onder bendeleiders en drugsverslaafden.

Hoe de beweging op gang kwam

Ongeveer de helft van alle deelnemers kreeg in het Duquesne-weekend een sterke ervaring van de Heilige Geest. Ze konden er niet over zwijgen. Dit inspireerde ook studenten en docenten op andere universiteiten. Zo ontstond in diezelfde zomer de eerste internationale conferentie van de Katholieke Charismatische Vernieuwing. Daarna waaierde het snel uit naar de andere continenten. Door de uitspraken van het Tweede Vaticaans concilie (1962-1965) over charisma's was er voor deze vernieuwing in de Rooms-katholieke Kerk alle ruimte ontstaan.

Paus Franciscus

Als aartsbisschop van Buenos Aires maakte Paus Franciscus maakte kennis met deze vernieuwing. Zijn eerste indruk was dat deze vernieuwing van de liturgie een sambaschool maakte. Pas na kennis gemaakt te hebben met de leiders schaarde hij zich erachter. Ook de oecumenische dimensie van de charismatische vernieuwing tijdens grote bijeenkomsten van pinkstergelovigen en rooms-katholieken kreeg van hem als aartsbisschop veel steun.

Gebedsgroep Haarlem

Wekelijks komt de gebedsgroep van de Katholieke Charismatische Vernieuwing afdeling Haarlem bij elkaar voor gebed, lofprijzing, dankzegging, en Bijbelstudie. Liederen komen uit de bundel ‘’Zing een nieuw lied’’, dat ook gebruikt wordt tijdens de vieringen met medewerking van de Surinaamse gebedsgroep Peerke Donders. De titels van de liederen vormen ook de gebeden in het boekje ‘’Omzien naar elkaar’’ (Den Haag, U2pi, september 2016) van Marianne Visser van Klaarwater en iconenschilder Geert Hűsstege. In 2016 bood Marianne dit boekje aan aan paus Franciscus.

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 6 dagen geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI