‘De liefde van Christus laat ons geen rust’

DRONGEN 1 OPENING webP1020003 editedVan donderdag 10 tot zaterdag 12 november jl. vond in België het Colloquium van de Kerkvaders plaats. Leo van Leijsen nam eraan deel als coördinator van de twee oosterse christelijke Leerhuizen in Den Bosch en Hernen. Hij doet hieronder kort verslag.

Titel van het colloquium was: « ‘De liefde van Christus laat ons geen rust’ (2 Kor 5:14). Het Christusgeloof in de vroege DRONGEN 2 webP1010993Kerk».
Het colloquium vond traditiegetrouw plaats in de zogeheten ‘Oude Abdij’ te Drongen-Gent (B). Het wordt tweejaarlijks georganiseerd door het Leerhuis van de Kerkvaders uit de Oost-Vlaamse provinciehoofdstad en het CCV in het (r.k.) bisdom Gent in samenwerking met de Orthodoxe parochie van de H. Apostel (Gent).

Spirituele reis

Dit colloquium werd geïntroduceerd door Joris Van Ael, de drijvende kracht achter het Leerhuis van de Kerkvaders, als een spirituele reis naar/door het Christusmysterie.
Als altijd bestond het colloquium allereerst uit lezingen in de conferentiezaal, met een toepasselijke hymne begonnen op donderdagavond en evenzo beëindigd op zaterdag late namiddag. Daarnaast waren er de inspirerende gebedsdiensten in de Ruusbroeckapel (het romeinse getijdengebed), en de vele gelegenheden tot gesprek en ontmoeting tijdens de koffiepauzes, maaltijden en avondborrel.

Speciaal

DRONGEN 3 LOUTH webP1020002Twee zaken gaven dít colloquium een bijzondere cachet. Twee zangers van het Ensemble Organum (opgericht door Marcel Pérès) waren vanuit Toulouse in Zuid-Frankrijk naar Vlaanderen gevlogen en zongen voorafgaand aan de avonddienst op donderdag en de middagdienst op vrijdag prachtige Christushymnen uit Oost en West. Het gezongen woord was weer een wat andere benadering van het thema dan de gesproekn woord van de voordrachten. Verder had het Leerhuis van de Kerkvaders zijn tienjarig jubileum, wat vrijdag feestelijk werd gevierd met een drankje voorafgaand aan het middagmaal.

Het thema uit 2 Korintiërs

In de voordrachten kwam het thema hoe de liefde van Christus die ons geen rust laat, op velerlei wijzen tot uiting: in de iconografie (Joris van Ael), in het martelaarschap in de eerste eeuwen van de Kerk en bij Sint-Athanasius (v. Andrew Louth, orthodox priester, hoogleraar Universiteit van Durham ), bij Efrem (Sebastian Brock, Oxford, wiens mooie tekst wegens plotse verhindering door twee anderen werd voorgelezen), bij Chrysostomus in zijn radicale bekommernis met de armen (emeritus-abt Philippe Vanderheyden osb, Chevetogne), bij de woestijnvaders én in het huidige monnikenleven (abt Manu Van Hecke ocso, Westvleteren), met ook een uitstapje naar de westerse middeleeuwen in de persoon van de Brabantse mysticus Ruusbroec (Dirk Boone). Op vrijdagavond was er een bezoek aan de orthodoxe parochie van Gent, waar na een avonddienst aldaar, zuster Magdalen van het orthodoxe klooster te Maldon (UK) sprak over de liefde voor Christus bij de H. Silouan de Athoniet (20e eeuw).
Het colloquium werd zaterdagmiddag afgesloten met lezingen door twee bisschoppen: mgr Athenagoras, orthodox metropoliet van België, over Christus liefhebben in de Kerk, en mgr Johan Bonny, r.k. bisschop van Antwerpen, in een slotbeschouwing bij het colloquium, ‘Vandaag in Christus geloven’.

Christusmysterie

Hoewel het niet uitdrukkelijk werd vernoemd en misschien zelfs niet als zodanig was bedoeld, sluit het thema inhoudelijk goedDRONGEN 4 webP1020011 edited aan bij dat van de komende Week van het Gebed voor de Eenheid in januari 2017, dat hetzelfde thema van 2 Kor 5: 14 heeft (zij het in Nederland onder een andere titel, «Jouw hand, mijn glimlach») .

In Drongen hadden in elk geval 120 deelnemers, onder wie een flink aantal Nederlanders, zich op een in alle opzichten boeiende en prettige manier aan het Christusmysterie kunnen laven - luisterend, lezend, kijkend, biddend, met elkaar dialogerend. Kortom, drie geslaagde dagen.

 

Foto's (L. van Leijsen):

- Inleiding op het thema op vrijdagochtend door vader Dominique Verbeke, rector van de Orthodoxe parochie van de H. Andreas te Gent;
- Het verzamelde gehoor in de conferentiezaal, net voor de aanvang van een lezing;
- Vader Andrew Louth;
- Tien jaar Leerhuis van de Kerkvaders wordt in de eetzaal gevierd met een uitgebreide aperitief op vrijdagmiddag.