Onze Vader - Vader van allen; Handreiking voor oecumenisch geloofsgesprek

 

In de Rooms-katholieke Kerk van Nederland en Vlaanderen wordt met ingang van de advent een nieuwe gemeenschappelijke vertaling van het Onze Vader in gebruik genomen. Voor Rob van Uden, diaken van het bisdom Breda en bestuurslid van de Katholieke Vereniging voor Oecumene, was dit de aanleiding om een handreiking te ontwikkelen voor het oecumenisch geloofsgesprek over het Onze Vader. Op deze pagina kunt u deze handreiking inzien en downloaden. 

Bij de ontwikkeling van deze module heeft Van Uden zich laten inspireren door enkele kerkvaders: Tertullianus vanOnze vader Aramees 2 Carthago, Cyprianus van Carthago, Cyrillus van Jeruzalem en Augustinus van Hippo.

In de inleiding zegt hij daarover: 'Bij de Kerkvaders ontdekken we ook dat het Onze Vader vanaf het allereerste begin van de kerk een belangrijke plaats in de catechese had: omdat het om een gebed gaat dat Jezus ons geleerd heeft en omdat het vaak gezien wordt als een samenvatting van het evangelie. De meeste teksten die we hebben gebruikt zijn geschreven voor leerlingen die catechese volgde om de doop te mogen ontvangen en Christen te worden.'

In onze tijd zijn velen, hoewel misschien nog gedoopt, de vanzelfsprekendheid van het geloof kwijtgeraakt. Ook de gebeden worden niet meer gekend. Zelfs het Onze Vader niet. Juist daarom kan deze handreiking met tal van bronteksten en gespreksvragen een hulpmiddel zijn om de kern van het christelijk geloof in de barmhartige God en Vader van allen en de kern van de boodschap van het Evangelie over het komen van Zijn Rijk weer te ontdekken. 

Het Gebed des Heren is het gebed dat de christelijke kerken met elkaar gemeen hebben en dat in oecumenische diensten veelvuldig gezamenlijk gebeden wordt. Deze handreiking zet uitdrukkelijk in op het oecumenisch geloofsgesprek over het Onze Vader in de hoop dat de oecumenische bezinning op de inhoud het Onze Vader christenen van verschillende kerken sterker met elkaar zal verbinden. 

 

Naar publicatie >>

 Foto: Syrisch kruis met daarop het Onze Vader in het Aramees (Els Dikmans-van Dongen)