Pokrof: Tavener's geestelijke muziek

07 john tavenerIn zijn artikel 'Iconen in klanken’ beschrijft Dolf Bruinsma in de najaarseditie van Pokrof (2016-4) de geestelijke muziek van de Britse componist John Tavener (1944-2013).

Tavener werd al vroeg in zijn leven, vanaf 1966, een bekend componist en bleef als zodanig in aanzien tot aan het einde van zijn leven.

Orthodoxe inspiratie

15 kasia FACULTATIEF

In 1977 trad hij toe tot de Russisch-orthodoxe Kerk, en probeerde verder de Orthodoxie in zijn muziek tot uitdrukking te brengen. Vanaf 2000 mocht hij zich Sir John Tavener noemen.
Belangrijk was zijn contact met moeder Thekla, een orthodoxe vrouw, in 1918 geboren in Kislovodsk (Kaukasus), die in Engeland een kloostertje stichtte. Zij inspireerde John Tavener tot enkele van zijn bekendste werken. Hoe leest u in bijgaand Pokrofartikel.

Andere thema’s

 Verder komen er verschillende hedendaagse Orthodoxe tradities voor het voetlicht. Paul Baars beschrijft hoe de overmatige betekenis toegekend aan territorium en natie, de Oosters-orthodoxe Kerken verdeeld houdt, Anmar Hayali besteedt aandacht geeft aan de Oriëntaals-orthodoxe Kerken zoals beschreven in een onlangs gepubliceerde boek over hen van de hand van Jaap van Slageren.
Ook komen ter sprake de fascinerende Byzantijnse hymnedichteres uit de 9e eeuw, Sint-Kassia van Constantinopel, de twintigste-eeuwse heilige Lucas van Simferopol en de heilige dwazen uit de Russische Orthodoxe spiritualiteit.
De vaste rubriek ‘Byzantijnse Liturgie’ gaat over de vespers.

Foto's:
- John Tavener, eenentwintigste-eeuws componist en Orthodox;
- Kassia van Constantinopel, negende-eeuws Orthodox componiste.