Ontwortelde levens: Christenen protesteren tegen de bouw van de muur in de Cremisanvallei

beit jala 6Op 17 augustus hebben Israëlische soldaten en veiligheidspersoneel toezicht gehouden op het bulldozeren van het land en ontwortelen van meer dan 100 oude olijfbomen in Bir Ouma. Veel van de ontwortelde bomen waren wel 1500 jaar oud. Het land wordt vrijgemaakt voor de loop van de scheidingsmuur door de Cremisan Vallei. het geplande verloop voor de muur is drie kilometer binnen (de Palestijnse zijde van)de wapenstilstandslijn, de ‘groene lijn’, en wordt gebouwd op land dat Palestijns privé-eigendom i in Beit Jala.

Het leegmaken van het land gebeurt ondanks een eerdere beslissing van het hooggerechtshof en zonder enige waarschuwing te geven aan de landeigenaren. Christenen uit het gebied zijn dagelijks bij elkaar gekomen op de plaats van het bulldozeren om te protesteren tegen de illegale onteigening van hun land en om te bidden voor de bescherming van de Cremisan Vallei.

LandroofBeitjala 8

Bir Ouna ligt in Beit Jala, een grotendeels Christelijke stad in het bestuursgebied van Bethlehem, zo’n 10 kilometer ten zuiden van Jeruzalem. In de vallei zijn ook twee Salesianer kloosters gevestigd en een school van een van de kloosters die dienst doet voor de lokale gemeenschap. Als het verloop van de muur doorgaat zoals nu voorzien zal de muur 58 Christelijke families afscheiden van hun land in de Cremisan Vallei. De stad Beit Jala staat bekend om zijn verfijnde olijfolie en nu verliest de gemeenschap meer dan de helft van zijn olijfbomen door het bouwen van de muur. Het verlies van deze zeer belangrijke bron van inkomsten kan een verwoestend effect hebben op de economie van deze gemeenschap.

Verzet

Beit jala 9Sinds dinsdag 18 augustus heeft de gemeenschap van Beit Jala dagelijks gebeden georganiseerd om te protesteren tegen deze illegale onteigening van hun land en bidden zij voor de bescherming van hun olijfbomen en hun land. Kerken uit de hele Wereld hebben in zich met deze gemeenschap verbonden in gebed. Sinds 18 augustus hebben Oecumenische Begeleiders zich aangesloten bij de locale gemeenschap in hun dagelijkse gebeden voor de bescherming van de olijfbomen en het land. Het gebed werd geleid door Orthodoxe en Rooms katholieke priesters uit het klooster van Cremisan van wie het land ook aangetast wordt door de uitbreiding van de afscheidingsmuur. We hebben waargenomen dat tijdens de mis Israëlische soldaten doorgingen met hun toezicht op de vernieling van deze oude olijfgaard. Op 19 augustus was het niet mogelijk de mis te vieren binnen de olijfgaard omdat Israélische soldaten de toegang tot het land verhinderden. Zij zeiden dat dit een ‘bouwplaats’ was en dat de mis een ‘illegale bijeenkomst’ was waar geen toestemming voor was gegeven.

Meer informatie (in Engelse taal):

Haaretz: Israel Builds West Bank Separation Barrier Despite Court Ruling

The Guardian: Israel resumes work on the controversial separation wall in Cremisan Valley

Society of St Yves: Statement by St. Yves on Building the Annexation Wall in Cremisan

Statement: Latin Patriarchate condemns resumption of separation wall construction

Watch: World Week for Peace in Palestine and Israel 2015 #WallWillFall