Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Favorieten

Onder 'Nieuws & Blogs' treft u alle nieuwe items op de site aan. Bij 'Nieuws' vindt u de nieuwsberichten met betrekking tot de oecumene. 'Blogs' biedt bijdragen van verschillende bloggers over oecumenische ontwikkelingen en gebeurtenissen en in de categorie 'Favorieten' treft u de tien meest gelezen artikelen van het afgelopen jaar aan.

Voltooiing Iconenexpeditie

husstege2In het Jaar van het Geloof maakte icoonschilder Geert Hüsstege een serie iconen, die als reizende tentoonstelling aan parochies werd aangeboden. Ter afsluiting van het Jaar van het Geloof maakt Hüsstege een geloofsicoon waarop alle afzonderlijke iconen als miniaturen staan afgebeeld. Zijn wens is om deze icoon aan het einde van het Jaar van het Geloof aan paus Franciscus aan te bieden.

Lees meer...

Bezoek van de aartsbisschop van Canterbury aan de Assemblee in Busan

EchtpaarHet echtpaar Roddy en Ka Hyun MacKenzie volgt de algemene vergadering voor de Anglicaanse Kerk van Canada. Ze waren buitengewoon alert bij het bezoek afgelopen vrijdag van de aartsbisschop van Canterbury aan de Assemblee en maakten onderstaand verslag. In een studie werd een interview gehouden en was er een ontmoeing met de pers, Later die dag was voor Anglicanen een ontmoeting met de aartsbisschop en werd het feest van Allerheiligen gevierd. De MacKenzies hadden ook persoonlijk contact met de aartsbisschop. Het artikel is in het engels, maar zeer de moeite waard. (redactie).

Lees meer...

Weblog Geert van Dartel - Busan 2013

Geert100Van 30 oktober tot 8 november vindt de 10e Algemene Vergadering van de Wereldraad van Kerken plaats. De Katholieke Vereniging voor Oecumene is er ook bij aanwezig. De secretaris/directeur, Geert van Dartel, houdt het volgende weblog bij:

 Lees meer...

Willibrordzondag 2013 - in teken Assemblee Wereldraad van Kerken

assemblee busanWillibrordzondag wordt dit jaar gehouden op 3 november. Op dat moment zal in Busan (Zuid-Korea) de 10e algemene vergadering van de Wereldraad van Kerken plaatsvinden. De voorbereidingen op deze grote oecumenische bijeenkomst die één maal in de zeven of acht jaar gehouden wordtt, zijn in volle gang. Het centrale thema van de bijeenkomst luidt: God van leven - leid ons naar vrede en gerechtigheid. De band met de wereldwijde oecumenische beweging wordt door de Katholieke Vereniging voor Oecumene gekoesterd. Daarom hebben we dit zelfde motto gekozen als uitgangspunt voor de viering van Willibrordzondag. 

Lees meer...

De Katholieke Hervorming en haar uitstraling

concilie van Trente KOD 1569 sHert 1 640x503In het kader van Refo500 organiseren de Katholieke Vereniging voor Oecumene en de Tilburg School of Catholic Theology op 15 oktober 2013 in Utrecht een symposium over het Concilie vanTrente (1545-1563). Theologen en historici uit Nederland en België zullen in gaan op de betekenis van het Concilie van Trente voor de Katholieke Kerk en in relatie tot de Reformatie. 

Lees meer...

Weblog Henk van Doorn - Busan 2013

henkVan 30 oktober tot 8 november vindt de 10e Algemene Vergadering van de Wereldraad van Kerken plaats. De Katholieke Vereniging voor Oecumene is er ook bij aanwezig. De voorzitter van de vereniging, Henk van Doorn, houdt het volgende weblog bij:

Lees meer...

Debat over de toekomst van de Kerk

DSC01884'Ik ben gereformeerd vrijgemaakt en heb een abonnement op het Katholiek Nieuwsblad. Ik vind het een heel goed blad', zo bracht een mevrouw naar voren. 'Dan zult u het wel leuk vinden te horen, dat ik een column schrijf in het Nederlands Dagblad', reageerde mgr. Gerard de Korte. Het eerste catechismusdebat dat in het kader van Refo500 in de Nieuwe Kerk in Groningen verliep in een vriendelijke en open sfeer. Ruim 100 mensen namen er aan deel.

Lees meer...

 

Bēt Drāshā-team bezoekt Armeense kerk in Almelo

Gregorius de verlichterPrachtig in haar gebroken-witte kleur doemt de Almelose kerk in puur Armeense stijl voor onze ogen op. Aan de overkant van de weg, schuin links voor ons en net buiten de eigenlijke stad gelegen. Het Bēt Drāshā-team, in de personen van Aline Verbaas en Leo van Leijsen (ondergetekende), is op zijn bestemming aangekomen: de Armeens-Apostolische kerk van Sint-Gregorius de Verlichter in Almelo. Doel: een groepsbezoek van het Bossche leerhuis in het najaar voorbereiden.

Lees meer...

Debat over de vervloekingen tussen Rome en Reformatie

DSC01935 1In het derde en voorlopig laatste debat, dat op 23 april in het kader van Refo500 in een volle Augustijnenkerk in Dordrecht werd gehouden, kwamen de vervloekingen tussen Rome en Reformatie uitgebreid aan de orde. Debatleider Andries Knevel daagde de debaters uit en wist hen duidelijke uitspraken te ontlokken.

Lees meer...

Leerhuis Den Bosch over Bergrede

mini Church-Fathers-a-miniature-from-Svyatoslavs-Miscellany-wikimedia editedDe nieuwe jaargang van Bēt Drāshā ~ Oosters christelijk Leerhuis in 's-Hertogenbosch, gaat het komende najaar over Jezus' Bergrede, zoals we die vinden in het Nieuwe Testament. Al eeuwen lang een aansprekend thema. Zie hier voor het volledig programma. Hieronder een korte presentatie van de leergang 2013 'De Bergrede'.

Lees meer...

2014 - Is Christus dan verdeeld?

espenbladDe Raad van Kerken en de Evangelische Alliantie (EA) hebben voor de Week van Gebed in 2014 een gezamenlijk thema vastgesteld. Het thema 'Is Christus dan verdeeld?' is gebaseerd op de Bijbeltekst uit 1 Korintiërs 1: 13 waarin de oproep klinkt om als christenen eensgezind te zijn. De gebedsweek vindt in 2014 plaats van 19 tot 26 januari.

Lees meer...

Volledige Agenda > 

30
sept
Grote Kerk Den Bosch
Dit seizoen wordt er weer een nieuw leerhuis gehouden. In deze vijftiende aflevering van Bēt Drāshā – Oosters christelijk Leerhuis komen de Griekse kerkvaders aan de orde. De titel van Bēt Drāshā

15
okt
Zoom
“Hoe welkom is de vreugdebode die over de bergen komt aangesneld, die vrede aankondigt en goed nieuws

21
okt
Grote Kerk Den Bosch
Dit seizoen wordt er weer een nieuw leerhuis gehouden. In deze vijftiende aflevering van Bēt Drāshā – Oosters christelijk Leerhuis komen de Griekse kerkvaders aan de orde. De titel van Bēt Drāshā

05
nov
Jozefkerk Oss
De algemene ledenvergadering van de Katholieke Vereniging voor Oecumene wordt gehouden op vrijdag 5

05
nov
Jozefkerk Oss
Op 15 november 2021 gaat onze stafmedewerker Oosterse Kerken. drs. Leo van Leijsen, met welverdiend

 

 

Laatste lezersreacties:

 • Joma Hollaardt zei Meer
  Interessant stuk. Nu begrijp ik de essentie van Pinksteren. Ja , in een huwelijk krijgt eenheid... dinsdag 20 april 2021
 • Martine zei Meer
  Hallo hoe gaat het met jullie? zondag 07 maart 2021
 • Geert van Dartel zei Meer
  Beste Richard, het zullen online lezingen zijn. De bijeenkomsten duren ook niet langer dan een uur... vrijdag 19 februari 2021
 • Geert van Dartel zei Meer
  Beste Hans, ik zag u inderdaad vertrekken. Het geluid was bepaald niet optimaal, maar het hing er... maandag 15 februari 2021
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19D 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI