Nieuwe perspectieven op het pentecostalisme

Annalisa ButticiwebIn de academische wereld wordt de laatste decennia steeds meer studie gemaakt van de wereldwijde groei van het pentecostalisme. Aan de Universiteit van Utrecht vond een internationaal symposium plaats waarop de successtory van de evangelische en charismatische beweging tegen het licht werd gehouden. Dr. Annalisa Butticci van de Universiteit van Padua hield een boeiende inleiding over de relatie tussen pentecostals en katholieken in Italië

De opkomst van het pentecostalisme in Italië heeft alles te maken met de migratie. Met de komst van migranten uit onder andere Ghana en Nigeria ontstonden vanaf het einde van de jaren tachtig ook de pinkstergemeenten. Ze werden opgericht door de migranten zelf. In de loop van dertig jaar is er over heel Italië een netwerk ontstaan van pinkstergmeenten. Butticci merkte daarbij wel op het bewaren van de eenheid vaak erg moeilijk blijkt. In het pentacostalisme in Italë zijn er grote verschjillen in leer en verkondiging.

Kerkgebouwenkerkruimte italieDSC00366web

De contacten met de katholieke kerk hebben in eerste instantie een pragmatische achtergrond. In Italië heeft de katholieke kerk bijna een monopoliepostie. Op zoek naar kerkruimten klopten de migrantengemeenschappen bij de katholieke kerk aan. En niet vergeefs. Zowel de Nigeriaanse pinksterkerk The Redeemed Church of God als Ghanese pinktergemeenten mogen voor hun kerkdiensten (tegen een bescheiden vergoeding) gebruik maken van katholieke kerken. In haar onderzoek richt Butticci zich op de vraag wat er gebeurt met symbolen, rituelen en de ruimte als pentecostals gebruik maken van katholieke kerken.

Respect

Wat haar opvalt is het grote respect van pinksterchristenen. Het altaar wordt beschouwd als de focus and locus of power in de kerk. Pinksterchristenen bidden bij het altaar van het Allerheiligste waar de relieken van de heiligen zijn geplaatst. Maar in de viering van hun rituelen verandert er iets en wordt de kerkruimte in het eigen verhaal opgenomen. Katholieke priesters zijn daar bezorgd over en staan gereserveerd tegenover de rituelen en genezingsdiensten die de pentecostale gemeenschappen willen houden. 

Foto's: Annalisa Butticci (portret) en intereur van een pinkstergemeente in Italië 

Een uitvoeriger verslag van de conferentie van de hand van Lieke Hoenselaar verscheen op 26 mei in het Friesch Dagblad