Kom gerust over de drempel!

 

BultsmaAls gevolg van een suggestie vanuit de Anglicaanse Kerk is er een werkgroepje van de Raad van Kerken bezig het concept van ‘Back to Church’ ook in Nederland aan te bieden. Wat in Manchester klein begon is groot geworden. In 17 landen vond het succesvol weerklank. Een inspiratiebijeenkomst met founding father Michael Harvey heeft het enthousiasme bij eerst betrokken alhier alleen maar vergroot. Dit gaan we doen!

Hoewel er op zondag nog altijd meer kerkgangers zijn, dan stadionbezoekers weten alle ‘kerkmensen’ van de velen die de weg naar de kerkgemeenschap niet weten te vinden. Niet weinigen hebben - soms overduidelijk - wel het verlangen, maar ervaren om allerlei redenen de drempel als te hoog. Het idee achter ‘Back to Church’ is simpel: wanneer we als kerkleden ons bekende mensen uitnodigen om te komen, verlagen we die drempels. En misschien dat zo’n eerste contact smaakt naar meer! Eén zondag per jaar is als het ware het nationale gezamenlijke oefenmoment, maar uitnodigen kan natuurlijk altijd!

De ervaring leert echter dat kerkleden zelf ook niet zo gemakkelijk de smaak te pakken krijgen. Een niet zo kerkelijk betrokken persoon uit je eigen kring van naasten uitnodigen om mee naar de kerk te gaan, is spannend. Wie ervaart daarbij niet een enorme drempel? De zoete smaak van een mogelijk aanvaarde uitnodiging wordt op voorhand al verdrongen door de bittere smaak van een eventuele afwijzing. ‘Back to Church’ beoogt te helpen als plaatselijke geloofsgemeenschap hiermee om te gaan. Weliswaar onder een andere naam, is ‘Back to Church’ ook in Nederland bedoeld om te leren en te vieren niet louter verwelkomend te zijn, maar uitnodigend. En dat we dat ook zijn wanneer we niet (meteen) een “ja, leuk!” horen.

Michael Harvey haalde de apostel Paulus aan: mensen kunnen planten en begieten, maar de groei komt alleen van God (Vgl. 1 Kor 3, 6) . Laten we de zorgen voor de groei dan ook maar bij Hem laten. Of mensen ja of nee zeggen is niet aan ons. Planten en begieten, dat past in ons straatje ook al moeten we daartoe misschien een drempel over.

Vic. drs. Arjen Bultsma is pastoor in Bolsward en bisschoppelijk gedelegeerde voor oecumene in het bisdom Groningen-Leeuwarden