Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

'Mijn vrede geef ik je'

3840 2In aansluiting bij de vredesboodschap van paus Franciscus aan het begin van dit jaar, koos de Konferentie Nederlandse Religieuzen in 2017 voor het jaarthema 'Geweldloosheid en rechtvaardige vrede'. Het is een thema dat uitnodigt om buiten de eigen kring te treden. De vredesbooschap van de Kerk is belangrijk in een wereld vol geweld. Om deze boodschap verder te verspreiden heeft de KNR een boekje gemaakt met teksten van religieuzen over vrede.

 

 

Mijn vrede geef Ik je

Vrede is een thema waar veel over gezegd en geschreven is door religieuzen. In de loop van het jaar zijn de Religieuze Instituten gevraagd in hun eigen orde of congregatie te gaan zoeken naar materiaal: regels, verhalen, voorbeelden of andere teksten. Het leverde bijna honderd teksten op: variërend van korte uitspraken van twee of drie regels, levensverhalen van religieuzen die zich hun hele leven ingezet hebben voor vrede en dat soms met de dood hebben moeten bekopen, teksten uit constituties, kapitteldocumenten of leefregels en aansporingen van stichters.

Zeven thema's

3840In de grote verscheidenheid aan materiaal kwamen verschillende aspecten van vrede naar voren: innerlijke vrede, vrede in gemeenschap, vrede met de schepping, vrede en dialoog, vrede en verbondenheid, hoop en vechten voor vrede. Rond deze zeven thema’s zijn de bijdragen geordend

Het zijn teksten van oude heiligen als Augustinus en Benedictus, maar ook religieuzen uit onze tijd als André Lascaris o.p. en Frans van der Lugt s.j.. Bekenden als Titus Brandsma en Clara van Assisi en minder bekenden zoals Robert Regout sj en zr Veronika Racková. Om al deze bijzondere religieuzen een gezicht te geven, zijn er klein portretjes van hen toegevoegd. Daarnaast maakte Simone Weijs prachtige pentekeningen, die de thema’s mooi weergeven.

Rijkdom

Met het boek wil de KNR laten zien dat religieuzen iets te zeggen hebben over vrede. Binnen de KNR is een grote verscheidenheid en diversiteit te zien van verschillende spiritualiteiten en religieuze tradities. Dat is een grote rijkdom. Iets van deze rijkdom is terug te vinden in het boekje. De KNR hoopt dat de aandacht voor geweldloosheid en vrede hiermee niet afgesloten wordt nu het jaar bijna is afgelopen, maar dat het boekje nog jarenlang inspiratie zal bieden.

Adventsvieringen

Naast het boekje met vredesteksten heeft een kleine werkgroep ook vier adventsvieringen samengesteld rond het thema 'Maak ons instrument van Uw vrede' die de KNR gratis ter beschikking stelt via de website www.knr.nl. Later deze maand zal er ook een Adventsboodschap worden gepubliceerd.

Bestellen

Het boek is te bestellen bij de KNR voor € 12,50 exclusief verzendkosten.
  Tel: 073 - 6821321

 


19
jan
Huize Mariënkroon Nieuwkuijk
Studiemiddag in het kader van de week van gebed voor de eenheid van de christenen De kerken en geloofsgemeenschappen staan

08
feb
St. Janscentrum, 's-Hertogenbosch
Op het feest van St. Jozef, 19 maart jl., verscheen de apostolische brief van paus Franciscus “Gaudete
Laatste lezersreacties:

 • Marja Kamp zei Meer
  Ja, het meisjeskoor in Salisbury heeft inmiddels een evenwaardige positie in vergelijking met 'the... 3 dagen geleden
 • Klazien de Vries zei Meer
  Mooi! Is er nog steeds een meisjeskoor in Salisbury en zijn er elders in Engeland nu ook zingende... 3 dagen geleden
 • Marja Kamp zei Meer
  It is definitely the Girl Choristers singing the Hymn, not the Boy Choristers. 2 weken geleden
 • Marja Kamp zei Meer
  Bij het muziekfragment staat dat het gezongen zou zijn door de Boy Choristers maar het zijn toch... 2 weken geleden

 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19D 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI