Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

WillibrordzondagWillibrord

De jaarlijkse Willibrordzondag werd in 1949 ingesteld ter ondersteuning van het werk voor oecumene en evangelisatie van de Willibrordvereniging, een voorloper van de Katholieke Vereniging voor Oecumene. De heilige Willibrord is de patroon van de christenen in Nederland, katholieken en protestanten. Willibrordzondag wordt in de regel gevierd op de zondag het dichtst bij zijn dag, 7 november. Hieronder treft u informatie aan over de verschillende thema's van de Willibrordzondagen in de loop der jaren. U treft hier informatie en materiaal aan vanaf 2001.

 

Week van Gebed voor de EenheidWGE1

De Week van Gebed voor de Eenheid wordt internationaal jaarlijks gevierd van 18 tot 25 januari. De gebedsweek is oorspronkelijk het idee van de geestelijke Paul J. Wattson. Hij nam in 1908 het initiatief om christenen van verschillende kerken een week lang te laten bidden voor de eenheid. De teksten van de gebedsweek worden elk jaar door een andere groep in een ander land voorbereid onder gezamenlijke verantwoordelijkheid van de Wereldraad van Kerken en de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Eenheid.

In Nederland bereiden MissieNederland en de Raad van Kerken deze gebedsweek samen voor. Vanwege deze samenwerking wijken de data waarop de Gebedsweek voor de Eenheid in Nederland gevierd wordt af van de internationale data. De Gebedsweek wordt in Nederland ieder jaar op andere data gehouden in de derde volle kalenderweek van januari, van zondag tot en met zondag.

Geert van Dartel maakt namens de verenging deel uit van de projectgroep die de Nederlandse vertaling van het materiaal verzorgt. U treft hier informatie en materiaal aan vanaf 2002.

Pokrof - Oosterse christenen, kerken en culturen

 

page0003Het tijdschrift Pokrof is gewijd aan de wereld van het Oosters Christendom. Het blad wordt gemaakt door de een onafhankelijke en oecumenisch samengestelde redactie. De redactie streeft ernaar diverse aspecten van het Oosters Christendom voor een breed publiek te presenteren. Behalve aan de spirituele kant van het Oosters Christendom (liturgie, iconen, muziek) besteedt Pokrof aandacht aan de geschiedenis van Oosterse Kerken, de orthodoxie in literatuur en kunst en aan de relatie tussen kerk en staat.

Het tijdschrift Pokrof ging in 1953 als initiatief van de paters Kapucijnen van start. Vanaf het midden van de jaren tachtig werd het uitgegeven door Aktie en Ontmoeting Oosterse Kerken. Vanaf 2001 is het een uitgave van de Katholieke Vereniging voor Oecumene. 

Lees de laatste honderd Pokrofs, vanaf 2001,
hieronder in zijn geheel online !

 

 

 

Perspectief

Perspectief biedt een forum voor theologische reflectie over diverse oecumenische thema's. Perspectief wil met name jonge theologen een podium geven om hun bijdragen voor het voetlicht te brengen. 

Perspectief is een uitgave van de Katholieke Vereniging voor Oecumene. Met dit tijdschrift wil de vereniging nieuwe en vernieuwende perspectieven voor de toekomst van de oecumenische beweging ontsluiten. Daartoe biedt het een platform voor theologische reflectie op de vragen die in de oecumenische beweging leven. Perspectief richt zich daarnaast op de publicatie van oecumenische symposia en studiedagen. 

Perspectief verscheen in 2008 tweemaal (juni en december), vanaf 2009 viermaal per jaar.
Het tijdschrift wordt gepubliceerd op de website van de vereniging. 

U kunt Perspectief bekijken als bladerboek of downloaden als PDF-bestand. 

 


 
  

Overige digitale publicaties

De vereniging heeft in de loop der jaren onderstaande pulicaties aangeboden, ofwel in gedrukte vorm ofwel digitaal. Het betreft publicaties in het kader van projecten (zoals bijvoorbeeld de publicaties in het kader van 'Kinderen geven kleur aan geloven') ofwel publicaties in het kader van de Zondag voor de Oostere Kerken (Geloven in Irak, Zondag voor de Oostere Kerken, 2005) ofwel in het kader van de Derde Oecumenische Assemblee te Sibiu - Roemenië, 2007. De gedrukte uitgaven zijn niet meer te bestellen, maar nog wel hieronder te downloaden. U kunt de publicaties bekijken als bladerboek of downloaden als pdf-bestand.

JaarverslagenJaarverslagen

De Katholieke Vereniging voor Oecumene brengt, ten behoeve van de Algemene Ledenvergadering, donateurs en subsidieverstrekkers, jaarlijks verslag uit van gevoerd beleid in het afgelopen jaar. Wilt u meer van de vereniging weten, dan zijn de jaarverslagen een goede manier om zicht te krijgen op wat de vereniging allemaal organiseert en op welke wijze zij haar doelstellingen in concrete activiteiten en acties uitwerkt. U kunt de jaarverslagen downloaden als PDF-bestand of lezen als bladerboek. 

Beschrijving

Oecumene op maandag 

hendromunstermanDe blogs van Oecumene op maandag worden geschreven door Hendro Musterman, rooms-katholiek theoloog, levend en werkend in Frankrijk, docent systematische theologie aan de Université Catholique de Lyon en aan de internationale dominicaanse universiteit Domini. Hij poogt met enige regelmaat - vooral op maandag - informatie te geven over, en inzicht te geven in, de oecumenische actulaiteit en de ontwikkelingen in de oecumene. 

Zijn blogs verschijnen op zijn website oecumeneopmaandag.wordpress.com en op de website van de Katholieke Vereniging voor Oecumene. 

 

Boekbesprekingen 

bibliotheek1Bij regelmaat verschenen al eerder op deze website recensies van boeken die ingaan op oecumenische vraagstukken. Omdat er zeer regelmatig boeken verschijnen rond deze thematiek hebben we besloten een aparte rubriek voor deze boekbesprekingen aan te maken. Daarbij zullen we ons richten op publicaties die betrekking hebben op zowel het westers als het oosters christendom. 

Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwe boekbesprekingen, schrijf u dan in voor deze nieuwsbrief. Dat kan door een account op onze website aan te maken en u (na inloggen) via Users > 'Mijn mailinglijst' op te geven voor de nieuwsbrief 'Boekbesprekingen'. 

Christenen in het Midden-Oosten 

Het Midden-Oosten is de bakermat van het christendom. Vanaf de 1e eeuw van onze jaartelling is het christelijk geloof vanuit Jeruzalem en Damascus in alle windstreken verkondigd. De kerken in de landen van het Midden-Oosten zelf hebben door de eeuwen heen vanuit een minderheidspositie een belangrijke rol gespeeld in hun samenleving en cultuur. De laatste decennia is hun positie meer en meer onder druk komen te staan. In deze rubriek publiceren we artikelen over de situatie van de christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten die we langs verschillende kanalen ontvangen.

Hoop voor de Kerk in Syrië en Irak

campagne logo syrie en irak 200x191De oorlog in Syrië en Irak is uitgelopen op een humanitaire ramp. Miljoenen mensen zijn gevlucht. Christenen en andere minderheden worden in hun voortbestaan bedreigd. Daarom organiseren kerken en christelijke organisaties van 1 februari tot 1 juni de campagne 'Hoop voor kerk in Syrië en Irak'. Deze campagne vraagt aandacht voor de rampzalige situatie in Syrië en Irak, in het bijzonder die van christenen en ook die van andere minderheden. Nederlandse kerken en christelijke organisaties willen dat er hoop blijft voor de kerk in Syrië en Irak, Ook de mensen in Syrië en Irak moeten in vrijheid hun geloof kunnen vieren. Kerken en christelijke organisaties roepen hun leden daarom op om mee te doen aan de campagne, en hun bezorgdheid duidelijk te laten horen: in prediking en voorbeden, in bladen, websites en social media. Ook kunnen zij gebruik maken van hun contacten met overheid en media.

Doet u mee? Laat ook uw bezorgdheid horen over de situatie van christenen in Syrië en Irak!

Een omschrijving

Zomercolumns 

strand

Dit jaar start de vereniging met het aanbieden van wekelijkse zomercolumns. In deze periode, waarin voor velen de vakantie valt met mogelijk een verblijf in het buitenland, willen we met deze zomercolumns het buitenland naar Nederland brengen.

Dat doen we door Nederlandse theologen en kerkelijk werkers die elder werkzaam zijn aan het woord te laten over de oecumene in het land waar zij verblijven. De komende weken zullen hiertoe bijdragen geplaatst worden uit El Salvador, Libanon, Duitsland, Oostenrijk, Engeland, België, Palestina, Sudan, Filippijnen, Ierland, Frankrijk en Polen.

Het persoonlijke karakter van deze bijdragen geeft een concreet inkijkje in het werk en het leven van de auteurs en biedt zo een helder en aansprekend beeld van de oecumene in de landen waar zij verblijven.

Wij wensen u veel leesplezier!

Christ Cup of Salvation 219x300Sacramenten in Oosterse kerken

In het oosters christendom (orthodox en katholiek) spelen de sacramenten – ofwel, zoals deze christenen zelf doorgaans zeggen, de “mysteriën” – een essentiële rol in het kerkelijk leven. In een serie artikelen over de sacramenten in oosterse kerken wordt hun belangrijke plaats nader belicht door christenen uit deze kerken zelf. Uiteenlopende tradities – Byzantijns, Koptisch, Chaldeeuws et cetera – komen hierbij aan het woord.

 

RRBHet Rome-Reformatieberaad van de Protestantse en Rooms-Katholieke Kerk werd in 2015 opgericht ten behoeve van de oecumenische herdenking van de Reformatie. Het beraad bespreekt onderwerpen die in de oecumenische dialogen tussen de kerken aan de orde zijn en biedt daarover impulsteksten aan voor persoonlijke reflectie en bespreking in gemeente en parochie.

 

 

 

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 2 weken geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen