Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Uit Liefde voor God

"Doof de Geest niet uit"

€ 5,- excl. verzendkosten

Bestel nu!

Slide background

Nieuwe reeks:

Sacramenten in

Oosterse kerken

Slide background

From Conflict to Communion

In het Nederlands vertaald

Slide background

Update: Nu ook Common Prayer

In het Nederlands vertaald

Slide background

The Church

Towards a Common Vision

Faith and Order Paper 214

Salibury revisited - Symboliek

new dawnDe kracht van symboliek zit in haar eenvoud. Eén enkel symbool kan een begrip omvatten dat misschien nauwelijks in één boek te beschrijven is. Over kerkelijke symbolen zijn bibliotheken vol geschreven. Kleden en kleuren bij de liturgie. Drie sprankelende korenaren in een kruis. Vijf broden en twee vissen...
In dit artikel wil ik u voor de tweede keer mee terug nemen naar Salisbury. De plek waar ik 40 jaar geleden verliefd op werd: het stadje, de kathedraal maar in de eerste plaats de muziek en alles wat dat me gebracht heeft. Toen ik er in juli van dit jaar het Southern Cathedrals Festival bezocht, kruisten ook daar, hoe kan het ook anders, symbolen mijn pad. Ik koos er vier uit voor toelichting in woord en belichting in beeld. 

Vredesduiven

   new dawn         etalage duiven
Ze waren letterlijk overal. In de straten, in elke winkelétalage, voor de ramen van privé huizen maar vooral: in de kathedraal. Duizenden duiven als symbool voor de hunkering naar hoop en vrede. Het was een tijdelijk projekt, Les Colombes, geïnspireerd door de Franse multimedia artiest Michael Prendry: Salisbury, City Of Doves. Een vredesbeweging als reactie op de Skripal-affaire. Sergej Skripal, voormalig Russisch dubbelspion die op 4 maart 2018, samen met zijn dochter Joelia, in Salisbury werd vergiftigd met het zenuwgas novitsjok. Wat ik me van te voren niet had gerealiseerd is dat Salisbury nog volledig in de ban is van de gebeurtenissen. Dat het nog elke dag voorpaginanieuws is in de lokale krant.
 

In de kathedraal konden bezoekers zelf ook een vredesduif vouwen en origami is lang niet eenvoudig! Mijn exemplaar is niet al te best gelukt. Daarom nam ik het vouwsel mee naar huis, als aandenken. Mooie toevoeging aan het projekt is dat iedereen in de vleugels van de duif een gedachte kon opschrijven. Een boodschap van verlangen naar een betere wereld.

     paraplus    duiven in katethedraal

Kleine symbolen van liefde en zorg

 
kloostergang hondHet ontroerde me, ongetwijfeld ook omdat ik zelf een hond heb (die ik ook nog eens erg miste tijdens mijn reis): de waterbakjes voor honden. Ik trof ze overal aan. Bij de ingang van winkels, voor de deuren van woonhuizen. Ook de bordjes "Dogs are welcome!", zelfs bij een schoenenzaak, kledingwinkels en bij de kapper!
 
De kloostergangen van Salisbury Cathedral zijn de grootste, de langste in Engeland. Voelt u het aankomen? Honden zijn er welkom waar deze foto een getuigenis van is. Voor mij staat dit in al zijn eenvoud ook symbool voor liefde en zorg voor Gods schepping.
 

Symbolen in de kunst

 
kunst mondriaan
 
 
Nu ik er toch ben, blijf ik even rondwaren in de kloostergangen die de eeuwenoude kloostertuin omsluiten. In de tuin staat een constructie van een crucifix en ja, het is een homage aan Piet Mondriaan. Een werk van Barbara Hepworth dat al op meerdere plekken gehuisvest is geweest. Sinds kort terug op de plaats van bestemming. Wat mij betreft mogen ze het meteen weer weg halen. Ik weet het, het is een kwestie van smaak maar in een ambiance van 1000 jaar schoonheid vind ik het misstaan.
 

 

Symbolen van liefde.

liefdesslotHoeveel symbolen zouden er bestaan om uitdrukking te geven aan de liefde.
Liefde voor muziek, poëzie, architectuur, een huisdier, God, maar misschien bovenal de liefde voor een medemens. Met muziek maak je een brug tussen hemel en aarde. Muziek brengt je naar het paradijs en de liefde naar ongekende hoogte.
Het hart is natuurlijk wel het allerbekendste symbool voor de liefde. Anatomisch incorrect, maar wat doet het er toe. Die harten vond ik ook in Salisbury, geketend aan de brug over de rivier de Avon. De mooiste en zonder twijfel de oudste, deel ik met u (de spinnenwebben komen er gratis bij). Het contrast met het goedkope fietsslotje is geestig. In aansluiting hierop vond ik een muzikaal fragment.
 
 
 
"Tomorrow shall be my dancing day
I would my true love did so chance
To see the legend of my play
To call my true love to my dance
Sing o my love, my love, my love..."
 
(King's College Choir Cambridge - arrangement Sir David Willcocks)
 
 
Volledige Agenda > 

15
sept
Van 1 september t/m 4 oktober wordt in de kerken de periode voor de Schepping gehouden. Het Vlaamse

17
sept
Nieuwe Gracht 61 Utrecht
4 studiemiddagen Als God renoveert. Gelooft u dat het kan? Een bloeiende parochiegemeenschap waarin mensen van alle leeftijden en achtergronden

19
sept
Landelijk Dienstencentrum PKN
Een studiemiddag van het WKO (oecumenisch Werkverband voor Kerkelijk Opbouwwerk) en de Dienstenorganisatie van

19
sept
Grote Kerk in 's-Hertogenbosch
Hierbij de aankondiging van het najaarsseizoen 2019 van Bēt Drāshā – Oosters christelijk Leerhuis in

28
sept
Ichtuskerk Amersfoort
Conferentie: Kerkmuren: zegen of vloek? Datum: zaterdag 28 september 2019, Ichthuskerk, Grote Haag 154 te Amersfoort 10.00-16.00 uur Thema: De kerk in

 

 

Laatste lezersreacties:

 • Teun van der Leer zei Meer
  Dank je wel Geert voor je heldere reactie. 2 weken geleden
 • Marcel Poorthuis zei Meer
  Dat het de redactie niet is opgevallen zegt al heel wat over die 'spirituele oecumene'!
  Iets anders... 3 weken geleden
 • Idelette Otten zei Meer
  Waarde Geert
  ‘Waar het gesprek over zou moeten gaan’.
  Nieuwsgierig begon ik te lezen. Maar... 3 weken geleden
 • Tom Buitendijk zei Meer
  Evenwichtige reactie. Maar het had de redactie toch ook zelf kunnen opvallen dat weinig vrouwelijke... 3 weken geleden

 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19D 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI