Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Perspectief 2017-36 JT

Perspectief 2017-36 JT

Het tijdschrift Perspectief ging in 2008 van start met het doel een platform te bieden voor jonge theologen met interesse in oecumenische vraagstukken. De laatste jaren zien we een groei in bijdragen van jonge auteurs. Om het aandeel van jonge auteurs in Perspectief verder te versterken, starten we met in Perspectief met een nieuwe reeks: ‘Werk van jonge theologen’. In deze reeks gaan we master-theses en andere werken van jonge theologen die een oecumenische invalshoek hebben publiceren. De nieuwe reeks openen we met de master thesis van Ilse Spruit over de rooms-katholieke en lutherse perspectieven op de vluchtelingencrisis.

In november 2016 studeerde Ilse Spruit af aan de Tilburg School of Catholic Theology als Master of Arts in Christianity & Society met haar scriptie, getiteld Charity, Prudence and Dignity. Roman Catholic and Lutheran Perspectives on the Refugee Crisis.

Oecumenische interesse

Ilse behaalde in 2014 haar BA in Culturele Antropologie & Ontwikkelingssociologie aan de Universiteit Leiden. Tijdens haar masteropleiding aan de Tilburg School of Catholic Theology verbleef zij een semester aan de Norwegian School of Theology in Oslo, waar zij kennis maakte met de oecumenische dialoog. Zij richtte zich tijdens haar studie vooral op de relatie tussen de Katholieke Kerk en vluchtelingen, en op religieus geïnspireerd geweld (o.a. de aanslagen door Anders Breivik in Noorwegen in 2011). Momenteel werkt zij voor het internationale multimediaproject ‘Tweeting with GOD’, dat jongeren helpt antwoorden te vinden op geloofsvragen.

Theologische visies vergeleken

Ilse constateert in haar scriptie wereldwijd een veelheid aan benaderingen en reacties op de vluchtelingencrisis. Zij kiest ervoor om in te zoomen op de manier waarop vanuit het christendom met de problematiek wordt omgegaan. Hierbij staat als onderzoeksvraag centraal: hoe reageren de Rooms-katholieke en de Lutheraanse kerken in Europa en Noord-Amerika verbaal op de huidige vluchtelingencrisis en hoe rechtvaardigen zij hun standpunten theologisch?

IlseSpruitGr

Zij koos deze beide kerken vanwege het feit dat zij getalsmatig de meest verspreide kerkgenootschappen zijn in de landen waar de vluchtelingen doorheen trekken of naar toe reizen. Ilse bestudeert de documenten die de kerkgenootschappen hebben voortgebracht naar aanleiding van de vluchtelingencrisis, waaronder officiële verklaringen over, onder andere, vluchtelingen en liefdadigheid. Haar scriptie omvat een vergelijkende studie van theologische perspectieven op vluchtelingen zoals deze naar voren treden in documenten en toespraken van de Europese en Noord-Amerikaanse Rooms-katholieken en Lutheranen. Ilse heeft een selectie van officiële kerkelijke documenten, academische publicaties en persoonlijke opinies bestudeert en met elkaar in relatie gebracht.

Tenslotte beschrijft zij een drievoudig belang van een dergelijke bestudering van Rooms-katholieke en Lutheraanse perspectieven op de vluchtelingen crisis: op academisch, op maatschappelijk en op kerkelijk niveau.

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 6 dagen geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI