Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Pokrof: Ervaringen in Russisch-orthodox klooster Moermansk

WEB Openingsfoto KERKDe Russisch-orthodoxe Kerk heeft vele kloosters. Een van de meest noordelijke kloosters is dat van de H. Trifoon, Apostel van de Lappen (Sami). Het ligt in de stad Moermansk in het hoge noorden van Rusland, binnen de poolcirkel. Harry Sterenberg doet verslag van een verblijf van enkele maanden aldaar.

"Het hele kloostercomplex is van hout. [...] Het is een idioritmisch klooster, dat betekent dat iedere monnik op zichzelf leeft, alleen in de kerk komt men samen, door de week eet ieder voor zich. Dit in tegenstelling tot een coenobitisch klooster waar veel meer gemeenschappelijk geleefd wordt", zegt Harry Sterenberg, zelf katholiek priester van de Byzantijnse ritus. Hij vertelt over zijn ervaringen in een interview met hem door Pokrof-redactielid Paul Brenninkmeijer.

Onder de indrukWEB Eetzaal

"De abt in het klooster was [...] een echte vader, een geestelijk leidsman, soms streng, maar altijd rechtvaardig en met een warm hart. Hij is eerder marineofficier geweest. Ik ben onder de indruk geraakt van zijn persoonlijkheid." Maar het was ook een verblijf van ontbering in deze Russische stad aan de Barentszzee: "Als westerling gewend aan een coenobitisch klooster merkte ik dat in dit idioritmische klooster alles heel anders was. Daardoor werd ik helemaal teruggeworpen op mijzelf", aldus Sterenberg. Lees verder in Pokrof 2014, 2.

En...

WEB Koreaans-ort kerkkoor editedVerder vertelt in dit Pokrof-nummer Huub Vogelaar over de woelige tijden die de Orthodoxe Kerk in Korea heeft doorgemaakt. Hoe de situatie nu is, zowel in Zuid- als Noord-Korea, leest u in zijn artikel.
Dolf Langerhuizen interviewt br. Cees van Dam over de Koptische christenen van Egypte. Vader Alexander Men was een bewogen Russisch-orthodox priester; Paul Brenninkmeijer citeert uit enkele van zijn nog altijd inspirerende werken.
Ook, heel verrassend: een iconenatelier ontwerpt een portret van koning Willem Alexander. Tot slot gaat de reeks over de Byzantijnse liturgie dit keer over de kleding van de diaken.

Bekijk het inkijkexemplaar en lees het interview met Harry Sterenberg,
'Ervaringen in een Russisch klooster' 

Pokrof verschijnt vijf keer per jaar. De abonnementsprijs is € 20. Losse nummers kosten € 5 p/st (exclusief porto). 

Foto's :
- Houten kloosterkerk (Foto: H. Sterenberg)
- Eetzaal van het idioritmische klooster (Foto: H. Sterenberg)
- Koreaans-orthodox kerkkoor (Foto: H. Vogelaar)

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
  • Vasílis zei Meer
    Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI