Berkouwer en het katholicisme

DSC 0091 320x277De Amerikaanse theoloog Eduardo Echeverria schreef een gedegen studie over de verhouding van neerlands meest gerenommeerde gereformeerde theoloog, Gerrit Cornelis Berkouwer (1903-1996), tot het katholicisme. Echeverria komt in november 2013 naar Nederland voor een aantal gastcolleges. Op 13 november is er 's middags in het Ariënsinstituut in Utrecht een symposium over Berkouwer en het katholicisme

Gerrit Cornelis Berkouwer werd in 1940 benoemd tot buitengewoon hoogleraar Nieuwere theologie. In 1945 werd hij gewoon hoogleraar. Zijn leeropdracht lag op het terrein van de systematische theologie. Zijn professoraat (tot 1973) is van grote betekenis geweest. Maar liefst 46 theologen van uiteenlopende signatuur zijn bij hem gepromoveerd.

Waarnemer bij Vaticanum II

In zijn opvattingen over de Katholieke Kerk heeft prof. Berkouwer een grote ontwikkeling doorgemaakt. Hierin speelde het Tweede Vaticaans Concilie een belangrijke rol. Berkouwer heeft als waarnemer alle zittingen van het Concilie bijgewoond. Hij werd uitgenodigd door mgr. Jo Willebrands, destijds secretaris van het Secretariaat voor de Bevordering van de Christelijke Eenheid.

Berkouwer and Catholicism - disputed questions56853

Eduardo Echeverria is hoogleraar filosofie en theologie aan het Sacred Heart Major Seminary in Detroit (VS). Hij studeerde filosofie aan de VU in Amsterdam (dissertatie in 1981) en theologie aan het Angelicum in Rome (licentiaat 2009). Echeverria heeft heeft zich als katholiek theoloog toegelegd op de bestudering van de recente protestantse theologie. Onlangs verscheen bij uitgeverij Brill zijn boek Berkouwer and Catholicism: Disputed Questions.

De belangrijkste doelstelling van dit boek is het geven van een diepte-analyse van de theologie van Gerrit Cornelis Berkouwer, in het bijzonder de ontwikkeling van zijn relatie met het katholicisme tegen de achtergrond van het Tweede Vaticaans Concilie. Berkouwers zorgvuldig en genuanceerd onderzoek van de katholieke theologie biedt belangrijke aanknopingspunten voor de hedendaagse oecumenische theologie.

Programma symposium 13 november 2013

Rondom het boek van Eduardo Echeverria organiseren Fontys Hogeschool Theologie en Levensbeschouwing en Tilburg School of Catholic Theology en de Katholieke Vereniging voor Oecumene in het Ariënsinsituut, Keistraat 9 in Utrecht een mini-symposium. Het symposium wordt ook aangeboden in het kader van Refo500 

Eduardo Echeverria zal een lezing houden onder de titel The Forgotten Ecumenical Legacy of G.C. Berkouwer; On the occasion of the 50th Anniversary of Vatican II

Daarna zullen mgr. dr. Hans van den Hende, bisschop van Rotterdam en prof. dr. Erik de Boer van de Theologische Universiteit Kampen een reactie geven op het boek van Echeverria en is er gelegenheid voor vragen en gesprek.

Deelnamekosten € 7,--, docenten en studenten FHTL en TST gratis. Graag vooraf aanmelden via