Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Nummer Perspectief met accent op de Oosterse Kerken

didaskalionIn mei vierden we met een symposium 'Passie voor de Oosterse Kerken' in een zonovergoten Hernen het 25-jarig jubileum van onze medewerker Leo van Leijsen. In het nieuwe nummer van Perspectief worden enkele teksten van het symposium gepubliceerd. De interesse voor het Oosters Christendom in onze streken heeft een lange geschiedenis. Met name door de encyclieken van paus Leo XIII Grande munus (1880) en Orientalium dignitas (1894) werd de studie van de orthodoxe theologie en spiritualiteit in de Rooms-katholieke Kerk aangemoedigd. De studie van het Oosters christendom gaf de aanzet tot de oprichting in 1927 van het Apostolaat der Hereeniging, één van de voorlopers van de Katholieke Vereniging voor Oecumene.

Vriendschap

De openingsbijdrage is van dr. Johan Meijer. Hij is een groot kenner van de spiritualiteit en de liturgie van het christelijk oosten. In zijn korte inleiding benadrukt hij het belang van vriendschap voor het overwinnen van de scheiding tussen de kerken. In een persoonlijk verhaal vertelt Leo van Leijsen vervolgens hoe hij als kleine jongen met het Oosters christendom in aanraking is gekomen in zijn geboorteplaats Dongen en hoe die eerste ontmoeting uitgroeide tot een passie die hem een leven lang heeft beziggehouden. In dit nummer publiceren we nog een tweede bijdrage van zijn hand. Het is een meditatieve tekst die eerder op Radio Maria werd uitgesproken over het feest op de Byzantijnse kalender van de intrede van de Moeder Gods in de tempel.

Broederschap van de Transfiguratie

Op de Zondag voor de Oosterse Kerken (6 mei 2012) werd in katholieke parochies gecollecteerd voor de Broederschap van de Transfiguratie in Moskou. Over het ontstaan en de doelstelling van deze beweging voor geestelijke vernieuwing in de Russisch Orthodoxe Kerk, publiceren we de inleiding van Jekaterina Aleksejeva, die zij hield op een bijeenkomst van de Conferentie van Europese Kerken over nieuwe missionaire bewegingen in München. Zij laat zien hoe een hooggestemd ideaal in het concrete leven gestalte krijgt.

Apostoliciteit

De laatste bijdrage aan dit nummer is de lezing 'In de schoenen van de apostelen' van dr. Karel Blei, oud-secretaris-generaal van de Hervormde Kerk in Nederland. Dr. Blei hield deze lezing op een symposium dd. 5 maart 2012 van de Raad van Kerken over de Apostoliciteit van de Kerk naar aanleiding van het gelijknamige document uit de dialoog tussen de Lutherse Wereldfederatie en de Rooms-katholieke Kerk. Ondanks de toenadering en gemeenschappelijk verstaan is de Rooms-katholieke Kerk nog niet toe aan een erkenning van het ambt in de Luthers-evangelische Kerk. Bij beide posities heeft Blei kritische vragen.

Naar Perspectief...

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
  • Vasílis zei Meer
    Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI