Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Gelukwensen aan boeddhistische gemeenschap

vesakhTer gelegenheid van de viering van het feest van Vesakh stuurde de katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog de boeddhistische gemeenschap in Nederland een felicitatie. Op diverse plaatsen in Nederland bestaan er goede contacten tussen boeddhisten en christenen. Ook op landelijk niveau gaat het gesprek verder. De Boeddhistische Unie Nederland  en de katholieke Contactraad voor Interreligieuze Dialoog organiseerden enkele landelijke ontmoetingsbijeenkomsten.

Vesakh is het belangrijkste feest op de Boeddhistische kalender. Dan wordt stilgestaan bij de geboorte, de verlichting (nirwana) en het heengaan van de Boeddha. De feestdag wordt gevierd volgens de maankalender op de dag van volle maan in de vierde maand van het jaar. Volgens de zonnekalender valt de feestdag in mei of in juni. Dit jaar viel het feest op 6 mei.

Wijsheid voor jongeren

De Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog prijst in haar Boodschap ter gelegenheid van Vesakh de wijsheid die boeddhisten overdragen aan jongeren die erin bestaat anderen geen schade toe te brengen, verantwoordelijkheden te delen en samen te werken met anderen.

De Raad wijst er op dat jonge mensen met verschillende levensbeschouwelijke achtergronden als studenten samen leren en van elkaar leren.

Respect

Deze diversiteit daagt uit en leidt tot diepere reflectie op de behoefte jonge mensen te onderwijzen de overtuigingen en praktijken van anderen te respecteren en te begrijpen en te groeien in kennis van hun eigen overtuigingen. “…ze moeten de handen ineen slaan om conflicten op te lossen en om vriendschap, gerechtigheid, vrede en authentieke menselijke ontwikkeling te bevorderen.”  

(Bron: RK Kerk)

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 5 dagen geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI