Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Constructie van Engelse website van Transfiguratie-Broederschap van start

KotsjetkovwebDe Engelse website van de Russisch-orthodoxe Transfiguratie-Broederschap gaat in augustus als een ‘trial version’ de lucht in. Men is deze maand april met de eerste werkzaamheden begonnen. Dit schreef ons deze week de project-manager en website-coördinator, Natalia Koltsova. Zij is een naaste medewerker van vader Georgij Kochetkov, hoofd van de Transfiguratie-Broederschap. De Engelse website is het project waarvoor de Katholieke Vereniging voor Oecumene steun vraagt op de Zondag voor de Oosterse Kerken, 6 mei a.s.

De Transfiguratie-Broederschap wil door middel van haar gemeenschappen een werkelijke betrokkenheid bij de kerk creëren en de evangelische vrijheid bevorderen. Hun tien ‘principes van het vechten voor de Kerk’ (zie:

Ekaterina Alexeyeva, Mission and Catechesis, Life of Communities and Brotherhoods in Transfiguration Brotherhood, presentatie bij de bijeenkomst ‘New and Emerging Missionary Movements’ van de Conferentie van Europese Kerken in München), ademen zowel een orthodoxe als een open geest. Die geest wil men uitdragen via hun – tot nu toe alleen Russischtalige – website en nu ook, voor de communicatie over de landsgrenzen heen, via hun op te starten Engelstalige website. Deze website zal - weliswaar binnen een zelfde uiterlijke vormgeving als die van de Russische versie toch een eigen karakter krijgen,


Zoeken

 

Summer camp blessing 2Vernieuwing vanuit de geest van het evangelie en de rijke orthodoxe traditie hebben altijd al het hartstuk gevormd van dit werk. De Transfiguratie-Broederschap gaat terug op de situatie van de kerk in de Sovjet-tijd. Een jonge Rus, Yuri Kochetkov, thans vader Georgij, vindt eind jaren ’60 de weg naar het geloof en naar de Kerk. Hij helpt een vriend die zich voorbereidt op de doop met katechese. Hier ligt de wortel van de katechetische missie van vader Georgij’s werk. Tijdens de perestrojka, de jaren voor de val van de Muur, en in de periode kort daarna zoeken vooral jonge mensen de weg naar de kerk. Ze willen ingeleid worden “in de grote christelijke, Russische en universele cultuur” (Alexeyeva).

 

Vechten vóór de Kerk

 

Maar ze vonden een pover gehoor binnen de toenmalige bestaande kerkelijke situatie, die hier niet voldoende op voorbereid was. Velen raakten teleurgesteld en zochten hun heil elders. De groep die niet afhaakte, begon toen als het ware te “vechten voor de Kerk binnen de kerk” (Alexeyeva). In 1988 ontstond een eerste gemeenschap, in 1990 kwamen op uitnodiging van inmiddels priester Georgij zijn vroegere katechesanten bijeen in een kerkje te Moskou op het Feest van de Transfiguratie. Dat werd de geboortedag van de Transfiguratie Broederschap. De Zondag voor de Oosterse Kerken 2012 focust met zijn motto ‘Russisch-orthodox. Een traditie in omvorming’ op de Transfiguratie of Gedaanteverandering van Christus. Daarin mag de hele schepping en ieder mens afzonderlijk in opgenomen worden. Wij zien in het project van de Engelse website een goed initiatief binnen de Russisch-orthodoxe Kerk dat onze hartelijke ondersteuning waard is.

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 6 dagen geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI