Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Oosters christelijk Leerhuis bereidt nieuw seizoen voor over ‘De Liefde’

BruiloftwebOp donderdagavond 13 september gaat alweer de 6e jaargang van start van Bēt Drāshā ~ Oosters christelijk Leerhuis. Een langlopend project van waarlijk oecumenisch gehalte. Ds Paul van der Waal, mevr Aline Verbaas en Leo van Leijsen zijn enthousiast bezig met de voorbereiding van de komende jaargang die zal plaats hebben in het najaar van 2012. Thema van deze jaargang is ‘De Liefde’!

De data zijn de donderdagen 13 september, 11 oktober, 8 november, 29 november en 13 december a.s., steeds ’s avonds van 19.45 tot 22.15 uur in het Franciscushuis in Den Bosch, vlak bij het Centraal Station.

RubljovwebOp deze vijf bijeenkomsten zullen we ons, al lezend, luisterend en sprekend, met elkaar verdiepen in de verschillende aspecten van dat grote begrip ‘Liefde’. Het Bēt Drāshā -team moest natuurlijk een keuze maken uit het veelvoud aan onderwerpen. We zullen het vooral hebben over de liefde voor God en de naaste, over de broederlijke en zusterlijke liefde, over de erotische én mystieke liefde in het Hooglied, over de liefde voor Maria en voor de Kerk en – last but not least – over de liefde voor de vreemde. We lezen steeds teksten uit de wereld van de oosterse kerken. Wij laten ons bij de keuze ervan inspireren door zowel bijbelteksten als de eigen actualiteit. “Door de bijbelteksten gaan de deze teksten uit het oosters christendom resonneren en worden als het ware ook «Woord van God»” (ds Paul van de Waal). Behalve naar teksten, zullen we ook kijken naar een icoon: die van de Philoxenia (vreemdelingenliefde) ofwel de Drie-eenheid.

Oecumenisch

Bēt Drāshā ~ Oosters christelijk Leerhuis is in velerlei opzicht oecumenisch. Er nemen zowel christenen van verschillende tradities aan deel: protestants, orthodox, katholiek, als ook mensen zonder een uitdrukkelijke religieuze binding. Iedereen is van harte welkom. Ook de opzet is oecumenisch, want zowel de Katholieke Vereniging voor Oecumene als de Protestantse Kerk van Den Bosch participeren hierin. En het team bestaat uit katholiek en protestant.

Ethiopisch

En wat de oecumene verder betreft… Bijzondere aandacht zal dit seizoen uitgaan naar de Ethiopisch-orthodoxe Kerk. We plannen een (facultatief) bezoek aan een van de Ethiopische parochies in ons land, namelijk die in Rotterdam, op een zondag in het late najaar Vanuit die parochie heeft men al gezegd dat we van harte welkom zijn en Aline Verbaas en Leo van Leijsen zullen aan het begin van de zomer een voorbereidend bezoek aan hen brengen. Het Ethiopisch christendom verschilt van alle oosterse kerken misschien nog wel het meeste van het westerse christendom, zowel protestants als katholiek. Iets wat nieuwsgierig maakt naar de ander en een goede gelegenheid om deze met veel interesse beter te leren kennen.

Het Bēt Drāshā -team werkt hard aan de nieuwe ‘leergang’ van het Oosters christelijk Leerhuis. Zo snel mogelijk wordt op deze website het definitieve programma bekend gemaakt en kunt u zich ook opgeven voor deelname.

Foto’s:

1. Ethiopisch-orthodoxe huwelijksviering in Addis Abeba (Foto: L. van Leijsen)

2. Andrej Rubljovs icoon van de Philoxenia (vreemdelingenliefde) ofwel de Drie-eenheid.

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
  • Vasílis zei Meer
    Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI