EA, VPE en RKK starten dialoog over gebed

willemsmouter
 
De Evangelische Alliantie (EA), de Verenigde Pinkster en Evangelie gemeenten (VPE), en de Rooms-katholieke Kerk (RKK) in Nederland hebben besloten officieel een dialoog met elkaar aan te gaan. Dit besluit is het resultaat van verkennende gesprekken die sinds 2010 tussen de RKK, de VPE en de EA gevoerd zijn. De dialoog zal in de komende periode gaan over het gebed. 

Verbreding

In de oecumene in Nederland heeft zich in de laatste tien jaar een opmerkelijke verbreding afgetekend onder andere door een toenemende en actieve betrokkenheid van de Evangelische Alliantie (EA) en de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE). Tussen de EA, de VPE en de Rooms-katholieke Kerk (RKK) bestonden tot dusverre vooral informele contacten. Vanuit het gezamenlijke verlangen en in aansluiting bij de internationale dialogen die van start gingen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, werd in opdracht van de besturen van de VPE en EA en de Bisschoppenconferentie van de RKK in het begin van 2010 een voorbereidingstraject uitgezet dat zou moeten uitmonden in een inhoudelijke oecumenische dialoog. Daarvoor werden twee voorbereidingscommissies ingesteld, een voor de dialoog tussen EA en RKK en een voor de dialoog tussen VPE en RKK. 

Rapportage 

RKK- VPE-EA dialoog driebergen 2012

In januari 2012 brachten de voorbereidingscommissies een gezamenlijk eindrapport uit. De voorbereidingscommissies zijn unaniem van mening dat het waardevol en wenselijk is om de contacten voort te zetten en stellen voor een dialoog te starten over het gebed. De Bisschoppenconferentie en de besturen van de EA en de VPE stemden in met dit voorstel.

Dialoog over het gebed

In het komend jaar zal de dialooggroep zich richten op de kennismaking met elkaars gebedstradities. ‘Er zijn grote verschillen tussen de gebedsstijlen en het is spannend om deze bij elkaar te brengen’, aldus een van de deelnemers aan de dialoog. Vanwege de samenwerking tussen de Raad van Kerken en de Evangelische Alliantie in de Week van Gebed voor de Eenheid en het initiatief Wij kiezen voor eenheid waarin deze gebedsstijlen elkaar ontmoeten, is er ook alle reden om de gebedstradities van elkaar beter te leren kennen en te verstaan. Een derde reden voor de keuze van het thema ligt in het gegeven dat het gebed in de huiselijke kring steeds minder gepraktiseerd wordt. Dit is geen nieuwe ontwikkeling, maar een langdurig proces waarop Miskotte in 1962 al wees met de term ‘biddeloosheid’. Een dialoog over gebed kan een impuls zijn om deze te doorbreken.  
 
De eindrapporage van de voorbereidingscommissies is hier te vinden
 
Foto van de bijeenkomst van de dialooggroep VPE-RKK-EA in Driebergen vrnl: ds. W. Smouter, ds. J. Wessels, K. Slijkerman, P. Pouwelse, H. van den Born en past. K. Smits