Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Perspectief 2018-41 Wereldraad van Kerken 1948-2018

cover120De Wereldraad van Kerken viert dit jaar zijn 70 jarig jubileum. Op 21 juni bracht paus Franciscus daarom een bezoek aan de Wereldraad van Kerken in Genève waar hij het Centraal Comité toesprak. Volgende week komt de top van de Wereldraad naar Nederland voor de viering van het jubileum in Amsterdam waar in 1948 de Wereldraad van Kerken werd opgericht. De viering in Amsterdam is een initiatief van de Protestantse Kerk in Nederland. De dag begint met een symposium van de Protestantse Theologische Universiteit. Daarna volgen een vredeswandeling vanaf de Dam en een dienst in de Nieuwe Kerk. In dit nummer van Perspectief publiceren we twee bijdragen bij gelegenheid van het jubileum van de Wereldraad van Kerken.

Karin van den Broeke, tot voor kort preses van de Generale Synode van de Protestantse Kerk, werd bij de algemene vergadering in Busan in Zuid-Korea (2013) gekozen tot lid van het Centraal Comité van de Wereldraad. Met overtuiging heeft zij zich de afgelopen jaren ingezet voor de oecumenische samenwerking in ons land. In haar bijdrage laat ze zien dat de Wereldraad de verschillende invalshoeken (de inzet voor eenheid, gerechtigheid en vrede) goed bij elkaar weet te houden. Als instituut heeft de Wereldraad aan kracht ingeboet, maar als beweging is hij nog lang niet uitgewerkt. Katharina Kunter schreef voor een Russisch tijdschrift een historische bijdrage over de rol van de Wereldraad van Kerken in de periode van de Koude Oorlog. Het is een gedegen analyse over een tijdperk dat al in de vergetelheid begint te raken. Degenen die het meegemaakt hebben, kunnen zich de felle discussies van die tijd misschien nog herinneren. Kunter maakt duidelijk dat speelruimte voor de Wereldraad in het Oost-West conflict maar heel beperkt was.

Ook de overige bijdragen van dit nummer zijn zeer interessant. Anton ten Klooster gaat in op de oecumenische betekenis van de apostolische brief Gaudete et Exsultate van paus Franciscus, Ton van Eijk wijdde een lezing aan het oecumenisch gesprek over de Kerk als sacrament, de jezuïet Sergio Targa die al jarenlang in Bangladesh woont en werkt, schreef een bijdrage over de Rishibevolking en de Katholieke Kerk. Tenslotte twee bijdragen van mijn hand. De eerste over het rapport van de Internationale Rooms-katholieke / Oudkatholieke Dialoogcommissie en dagboekaantekeningen van een werkbezoek aan Syrië in april van dit jaar.

Oecumene is een boeiend en veelzijdig vakgebied. Dit nummer van Perspectief geeft daar weer blijk van. Veel leesplezier.

Perspectief 2018-41

 

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 1 week geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI