Pokrof: Sofia's roep

10 Sofia KOPIn de ‘Wijsheidskapel van het Orthodox Cultureel en Educatief Centrum’ van het Fins-orthodoxe bisdom van Helsinki hangt een opmerkelijke icoon: Sofia, Vrouwe Wijsheid.

 

Vrouwe Wijsheid

Lieve Troch, hoogleraar theologie en vrouwenstudies, wijdt een meditatie aan deze bijzondere figuur, wier wortels 12 Sofia UITSNEDEterugreiken tot in het Eerste (= Oude) Testament, maar ook aanwezig zijn in het NT en in een latere legende over een tweede-eeuwse heilige weduwe uit Milaan en haar dochters Hoop, Geloof en Liefde. Lieve Troch ziet in Vrouwe Wijsheid zowel een grensfiguur als de gastvrouwe van een open huis, waar niemand van een volle tafel wordt uitgesloten. Zo is Sofia zeer wel thuis “in een Finse kapel in een grensgebied van westers en oosters christendom.”

Overige artikelen in deze Pokrof

Verder aandacht voor twee Russische kunstenaars uit de 19e eeuw: een dichter en een kunstschilder. Koptische handschriften uit een Utrechtse universiteitscollectie ‘vertellen’ over de vroegste geschiedenis van de Koptische Kerk van Egypte. Wat kunnen Kerkvaders betekenen voor hedendaagse westerse christenen ? – dat is de vraag van het derde en laatste artikel in de serie over de Kerkvaders. Het laatste artikel gaat over de straffe kerkhervorming van tsaar Peter de Grote. Deze tweede Pokrof van 2018 besluit met een recensie van een onlangs vertaalde orthodoxe catechismus en met een aflevering in de rubriek ‘Byzantijnse Liturgie’, dit keer over de iconostase.