Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

In memoriam Pieter Kohnen

Pieter Kohnen Pieter Kohnen, directeur van het Verband van Maatschappelijke Organisaties (VKMO), is vrijdag 2 februari onverwacht overleden. Hij was van 2002 tot 2011 medewerker pers en communicatie en beleidsmedewerker oecumene van de Bisschoppenconferentie. Op oecumenisch gebied was hij de rechterhand van de bisschop-referent voor oecumene, mgr Jan van Burgsteden sss met wie hij de RK Kerk in de Raad van Kerken vertegenwoordigde. Tevens was hij in die periode adviseur van het Bestuur van de Katholieke Vereniging voor Oecumene.

Oosterse Kerken

Pieter Kohnen had een grote interesse in het Oosters Christendom. Zijn bekoonde doctoraalscriptie uit 1997 ging over het Apostolaat der Hereeniging tijdens het Interbellum. Dankzij die studie ontstond zijn interesse in de Byzantijnse liturgie. Jarenlang was hij lid van het Tilburgs Byzantijns Koor. In 2002 nam hij voor korte tijd het hoofdredacteurschap van het Tijdschrift Pokrof op zich. Onder zijn enthousiaste leiding werd in 2003 het 50 jarig jublieum van Pokrof met een korenconcert gevierd in de St. Catharina kerk in Den Bosch. in 2009 gaf hij de aanzet tot de oprichting van het Byzantijns Netwerk van priesters, koren en katholieke gemeenschappen die de Eucharistie volgens de Byzantijnse ritus vieren.

VKMO

Na zijn overstap van de Bisschoppenconferentie naar het Verband van Katholieke Maatschappelijke Organisaties (VKMO) verlegde hij de aandacht van het oecumenische naar het maatschappelijke veld. Ook in dit netwerk heeft hij zich met hart en ziel ingezet getuige het in memoriam dat vandaag op de website van het VKMO verscheen. 

Pieter was in hart en ziel een katholiek die stond voor zijn zaak. Het bericht van zijn overlijden is in katholieke en oecumenische kring met verbijstering ontvangen. Hij laat zijn vrouw Anneke en vier kinderen achter. Op vrijdag 9 februari is de uitvaart in de kathedrale basiliek Sint Jan van 's-Hertogenbosch. Moge hij rusten in vrede.

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
  • Vasílis zei Meer
    Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI