Pokrof: Instituut voor Oosters Christendom brengt vragen ter sprake uit de samenleving

 

02a FOTO 1 290x300Sinds twee jaar is prof. dr. Heleen Murre-van den Berg directeur van het Instituut voor Oosters Christendom (IVOC) te Nijmegen. Tevens is ze bijzonder hoogleraar Oosters Christendom aan de Radboud Universiteit in dezelfde stad. Leo van Leijsen interviewde haar.  

In het interview  vertelt Helelen Murre-van den Berg hoe ze tot de studie van het oosters christendom is gekomen: vanuit de studie van het Hebreeuws en het jodendom naar de fascinatie voor het Syrisch en het oosters christendom.  Ze benadrukt de taak van het IVOC “om kennis over oosters christendom te bieden, goed onderzoek, waar theologen iets aan hebben.”

Voor een breed publiek11 opheffing gaven zeist UITSNEDE 221x300

Maar Heleen Murre-van den Berg ziet het belang van dit onderzoek breder dan de theologie; het gaat om vragen die leven in de samenleving als geheel, waarbij de studie van oosters christendom een eigen bijdrage kan leveren en dit ook voor een groot publiek.
Lees in dit Pokrof-interview hoe Heleen Murre-van den Berg daar de richting van het Instituut voor Oosters Christendom ontvouwt.

Van Koptische martelaarsspiritualiteit tot Doop in Byzantijnse traditie

Verder komt de martelaarsopvatting zoals die leeft in de Koptische Kerk van heden en verleden aan de orde; de figuur van de Sofia bij de Russische schrijvers Solovjov en Blok; een meditatie door Johan Meijer brengt een hedendaagse icoon van Geert Hüsstege te sprake; de Bulgaarse schrijfster Teodora Dimova vertelt over het christelijk geloof in haar werk; aartspriester Theodoor van der Voort schrijft over missie in de Orthodoxe Kerk en in de rubriek ‘Byzantijnse Liturgie” wordt in dit nummer van Pokrof de Doop behandeld.

Foto’s (L. van Leijsen):
- Heleen Murre-van den Berg;
- Assyrisch-apostolische dienst in Zeist, opheffing van de gaven van Brood en Wijn.