Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

"De oude teksten pakken je in de ziel!", Didaskalion 2017

Hernen 04 2Het 'Didaskalíon~Oosters christendom en westerse cultuur' hield afgelopen vrijdag 24 maart op een wondermooie zonnige dag en op de wondermooie locatie van Kasteel Hernen bij Wijchen (Gld.) de laatste leerhuisdag van zijn inmiddels zevende seizoen. In dit jaar kwam men (PKN, rooms-katholiek, oosters-orthodox, niet-kerkelijk, remonstrants) drie keer bijeen in januari, februari en maart. De titel van dit seizoen was 'Geloven in context. Inspiratie van toen voor nu'. Frans van Hasselt, een van de deelnemers, doet verslag. 

Didaskalíon is het Griekse woord voor Leerhuis. Onder deze noemer heeft een groep van 12 mensen zich in de eerste IMG 3406maanden van dit jaar op drie vrijdagen intensief bezig gehouden met teksten van kerkvaders, om daaruit inspiratie op te doen voor vandaag. De groep was zeer divers van samenstelling: mannen, vrouwen, oud, jong, verschillende godsdienstige achtergronden en uit verschillende delen van het land. Maar wel allemaal gelijkelijk “van goeden wille”. Daardoor was het onderlinge gesprek erg stimulerend.

Goede verzorging

Ook de fraaie kamer in het indrukwekkende kasteel Hernen droeg daaraan bij evenals de voortreffelijke verzorging door kasteelvrouwe en directeur van de Brediusstichting Victoria van Aalst. Last but not least was de goede voorbereiding (uitgebeide reader!) en de uitstekende begeleiding door Leo van Leijsen van groot belang voor de kwaliteit van dit Didaskalion.

"De oude teksten pakken je in de ziel!"

IMG 3399 2

De kerkvaderteksen hebben ons nog veel te zeggen. Wij bespraken b.v. onderwerpen zoals de schepping van de mens naar Gods beeld en gelijkenis, Christen zijn, Verlossing, God “zien” en ervaren. Erg actueel was natuurlijk te leren hoe verschillend in de eerste eeuwen na Mohammed's dood door kerkvaders gedacht werd over de Islam. Maar het ging niet alleen over theologische teksten. We luisterden ook naar muziek van oude oosterse kerken, keken naar iconen, en genoten van heel oude meer poëtische teksten, zoals de Oden van Salomo.
Wij leerden dat in het woord geloof de etymologische stam “liefde” (“love”) zit. Goed om dat nog eens te horen....Hernen 01 2


Zoals een van de deelnemers zei: "De oude teksten pakken je in de ziel!"

In aansluiting op dit leerhuis gaan de deelnemers binnenkort een bezoek brengen aan de Koptische kerk in Eindhoven om daar een Koptische dienst mee te beleven.

Samenvattend: een stimulerende en inspirerende activiteit, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Frans van Hasselt,
Apeldoorn

De foto's zijn van de eveneens participant, mevrouw Antoinette Smits.

Didaskalíon is een samenwerking tussen de A.A.Brediusstichting op Kasteel Hernen en de Katholieke Vereniging voor Oecuimene. Elk seizoen biedt fhet Leerhuis facultatief een bezoek aan een oosterse kerk aan, dit jaar op zondag 30 april aan de Koptisch-orthodoxe parochie te Eindhoven.

 

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
  • Vasílis zei Meer
    Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI