Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Laudato Si': Laat de Kamer zich bekeren?

IMG 6937Milieusocioloog Rick de Vries (1992) deed in het kader van zijn studie een onderzoeksstage bij de Katholieke Vereniging voor Oecumene en de Konferentie van Nederlandse Religieuzen naar de doorwerking van de klimaatencycliek Laudato Si' van paus Franciscus in de Nederlandse politiek. Het resultaat van zijn onderzoek verschijnt nu in boekvorm onder de titel: Laudato Si': Laat de Kamer zich bekeren?

In juni 2015 verscheen de encycliek ‘Laudato Si’ van paus Franciscus. Naar deze tekst was lang uitgekeken. Vanwege de grote klimaatconferentie in Parijs in december van datzelfde jaar, trok de encycliek de aandacht van de internationale politiek. In dit document presenteert paus Franciscus het concept van de ‘integrale ecologie’, een visie waarin de samenhang tussen sociaaleconomische en ecologische vraagstukken naar voren komt. Laudato Si’ is een indringend appèl aan de wereld om langs de weg van de dialoog op alle niveaus processen van verandering op gang te brengen, die niet uitgesteld mogen worden.

Onderzoeksstage

Milieusocioloog Rick de Vries (1992) deed in het kader van zijn studie Milieu-Maatschappijwetenschappen in 2016 een onderzoeksstage bij de Katholieke Vereniging voor Oecumene en de Konferentie van Nederlandse Religieuzen. Deze publicatie is het resultaat van zijn onderzoek naar de betekenis, de contextuele positionering en de doorwerking van Laudato Si’ in de Haagse politiek.

‘Green consciousness’

Het discours van green consciousness uit de eerste helft van de 20e eeuw voert in Laudato Si’ de boventoon. De encycliek voegt tevens een hoofdstuk toe aan de Katholieke Sociale Leer. Hoewel paus Franciscus door wereldleiders zoals Ban ki Moon en Barack Obama werd geprezen vanwege zijn moreel leiderschap, blijkt de invloed van de encycliek op de Haagse politiek slechts zeer gering.

Rick de Vries toont zich in deze studie een goed wetenschapper die de discoursen achter het grote verhaal weet te achterhalen. Zijn studie heeft een seculier-wetenschappelijk karakter, maar is daarom niet minder interessant voor lezers met interesse voor theologie en religiewetenschappen.

Rick de Vries, Laudato Si’: laat de Kamer zich bekeren, uitg. KVO en KNR, Den Bosch 2017, 156 pp, ISBN 978-90-825587-2-2, prijs € 15,-- excl. verzendkosten, verkrijgbaar vanaf 25 maart 2017 via

Zie ookOmslag boek

 

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 6 dagen geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI