Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Symposium 'Oriëntaals-Orthodoxe kerken in Nederland', Utrecht zaterdag 22 oktober a.s.

jezus doopDe landelijke vereniging van internationale kerken en migrantenkerken Samen Kerk in Nederland (SKIN) en de Raad van Kerken in Nederland organiseren op zaterdag 22 oktober 2016 een symposium over en met de Oriëntaals-Orthodoxe kerken in Nederland. Ook de Katholieke Vereniging voor Oecumene is gevraagd een bescheiden bijdrage aan deze studiedag te leveren.

Een aanleiding voor deze bijeenkomst is het verschijnen van het nieuwe boek van ds. dr. Jaap van Slageren getiteld ‘Wijzen uit het oosten, uit zo verren land. Oriëntaals-Orthodoxe kerken in Nederland. Over hun geschiedenis, liturgie en geboorteverhalen van Christus’ (voorjaar 2016). Met dit gezamenlijk initiatief beogen de twee interkerkelijke organisaties niet alleen het presenteren van het boek aan belangstellenden, maar ook deze vitale en eeuwenoude kerkfamilie en haar vertegenwoordiging in ons land voor het voetlicht te brengen. Bovendien willen de initiatiefnemers aandacht vragen voor de positie van deze christelijke geloofsgemeenschappen in de landen van herkomst en in de diaspora, waaronder die in Nederland.

Kerken presenteren zichzelfEthiopische doop

Tijdens dit symposium hopen alle vijf Oriëntaals-Orthodoxe kerken zichzelf te presenteren aan de Nederlandse samenleving in het algemeen en christelijk Nederland in het bijzonder. Dit doen zij door diverse korte bijdragen te leveren vanuit de eigen kerkelijke tradities. De Eritrees-Orthodoxe Kerk zal het startsein geven met een liturgische dans. Aartsbisschop Mor Polycarpus Augin Aydin zal namens de Syrisch-Orthodoxe Kerk een toespraak houden over de rol en betekenis van poëzie in de eigen kerkelijke traditie en poëzie in het Syrisch (de liturgische taal, een dialect van het Aramees) voordragen. Bisschop Arsenios El Baramousy van de Koptisch-Orthodoxe Kerk zal het hebben over het monastieke leven en de invloed hiervan op de christelijke gemeenschap. Hierna vertelt een vertegenwoordiger van de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk een verhaal uit deze traditie en verzorgt een koor van de Armeens-Apostolische Kerk een muzikale bijdrage.

Overige bijdragen

Naast de vertegenwoordigers van de Oriëntaals-Orthodoxe kerken in Nederland zullen andere betrokkenen aan het woord komen, zoals aartsbisschop Joris Vercammen van de Oud-Katholieke Kerk, voorzitter drs. Dirk Gudde van de Raad van Kerken in Nederland en ir. Anmar Hayali, coördinator van SKIN. Hierna neemt een aantal deskundigen, waaronder ds. Jaap van Slageren en drs. Leo van Leijsen, medewerker Oosterse Kerken bij de Katholieke Vereniging voor Oecumene, deel aan een paneldiscussie waarbij zij korte inleidingen verzorgen en de discussie met het publiek aangaan. Na de zegenbede is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van hapjes en drankjes.

Gegevens

Het is een open bijeenkomst, ieder is welkom, toegang gratis, u hoeft zich niet aan te melden.

Datum: zaterdag 22 oktober 2016
Tijd: 12:00-14:30 (inloop om 11:30)
Locatie: Koptisch-Orthodoxe Kerk Utrecht, Adriaan van Bergenstraat 61, 3554VC Utrecht.

Foto's: 
- Doop van Jezus, altaarvoorhang uit India in de Syrisch-orthodoxe bisschopskerk van Adiyaman, Turkije (Foto: L. van Leijsen).
- Jonge dopeling in de armen van zijn moeder, Ethiopisch-orthodoxe dienst, Nederland. (Foto: H. Fenne)

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 2 weken geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI