Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Themanummer Perspectief over Missie en Oecumene

EvaHet nieuwe nummer van Perspectief gaat over missionair werk. Voor de redactie tekent gastredacteur Eva Coster-van Urk. Ze maakte dit themanummer in het kader van haar masterstage binnen de opleiding Theologie & Religiestudies aan de Vrije Universiteit. In overleg met de redactie werd de opzet van het nieuwe nummer vastgesteld. Het onderwerp wordt vanuit verschillende invalshoeken en achtergronden belicht. 

Over het thema schrijft Eva Coster in het redactioneel: 'Al eeuwenlang geeft de christelijke kerk gehoor aan haar opdracht om het evangelie bekend te maken aan alle mensen. Dit heeft zij gedaan met vallen en opstaan. Het zou niet zo moeten zijn, maar Gods kerk is verdeeld, ook al belijden wij één ‘heilige katholieke kerk’. Daarom gaan de auteurs in dit nummer in op de relatie tussen missie en oecumene. Dit doen zij op verschillende manieren en vanuit verschillende achtergronden.

 

Gemeenschappelijke hoofdlijnen

Toch zijn er enkele gemeenschappelijke hoofdlijnen aan te wijzen: Allereerst is er de passie voor het evangelie van Jezus Christus en het verlangen om daarvan te getuigen. Maar dat is geen weg zonder obstakels, zo blijkt. De huidige (Europese) samenleving biedt kansen, maar ook uitdagingen. Veel mensen hebben afscheid genomen van het christelijk geloof, of komen er zelfs niet meer mee in aanraking. De secularisatie zet zich door. De kerk krimpt. Hoe moet de kerk zich verhouden tot deze ontwikkelingen? Dat is een vraag die in verschillende artikelen terugkomt. Het is ook een vraag die leidt tot loutering en bezinning: wat is de kerk en wat is haar bestaansrecht? Welke lessen trekken we uit de (kerkhistorische) geschiedenis? Als het gaat om oecumene, dan is er de vraag hoe verschillende geloofsgemeenschappen tóch samen kerk van Christus kunnen zijn in deze tijd, waarin de kerk verworden is tot iets marginaals. Wat leren we van elkaar? Durven we over onze grenzen heen te stappen?

Houding van vertrouwen

Ondanks alle uitdagingen, komt er uit de artikelen in dit nummer een houding van vertrouwen naar voren. Een vertrouwen dat God de kerk niet in de steek laat, dat er nieuwe manieren zijn om kerk te zijn en mensen te verwelkomen in de christelijke gemeente, dat de kerk betekenisvol is ook al zien we niet altijd de vruchten – en ook al duurt het rijpingsproces soms lang.'

 

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 1 week geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI