Een manifest voor de schepping en de armsten

BoomLaudato Si’, de ‘groene encycliek’ van paus Franciscus die in juni vorig jaar uitkwam, weet ook in Nederland mensen te mobiliseren. In Bennekom kwamen afgelopen zaterdag 250 mensen bijeen tijdens een landelijke Inspiratiedag. Geheel in de geest van de encycliek namen katholieken, protestanten van verschillende denominaties, quakers, agnosten, boeddhisten en moslims deel.

'Diepgaand en samenhangend document'

Herman Wijffels hield een toespraak waarin hij Laudato Si’ “het meest diepgaande en samenhangende document over de situatie in de wereld die nu voorhanden is” noemde. Wij leven ecologisch gezien in een crash-situatie, aldus Wijffels. Doorgaan met de huidige wijze van produceren en consumeren is onhoudbaar. Hij is groot voorstander van de ‘integrale ecologie’ die paus Franciscus bepleit, waarin zorg voor de aarde en zorg voor het lot van armen een eenheid vormen.

Moreel kompas

Terugblikkend op het programma noemde bisschop Gerard de Korte Laudato Si’ een moreel kompas. Hij wees op tegenkrachten die er momenteel ook volop zijn, op inertie, populisme en angst. Het komt er volgens hem op aan vol te houden vanuit een innerlijke motivatie, ook als het lastig is.

Wijfels

Manifest

Bezoekers van de Inspiratiedag hebben in groten getale het Laudato Si’ manifest onderschreven. Met dit manifest verklaren zij zich actief in te zullen zetten voor de bescherming van de schepping en van het recht op waardig leven van de armsten. Het manifest roept op tot “een ‘ecologische bekering’ van onszelf, kerk en maatschappij”. Want er moet “wereldwijd een ingrijpende ommekeer plaats vinden van economische en politieke systemen. Samenspraak en samenwerking tussen ‘alle mensen van goede wil’ is nodig om een weg te vinden uit de huidige ecologische en sociale crisis.”

Het Laudato Si’ manifest kan de komende tijd ook online worden ondertekend, op www.laudato-si.nl Een

Voor een verslag van de toespraak van Herman Wijffels en een korte impressie van de dag, zie: www.laudato-si.nl