Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Verslag Didaskalion 2016 in Kasteel Hernen

Kelderkeuken maaltijdAfgelopen maanden januari-februari-maart-april werd voor de zesde maal het ‘Didaskalíon- Oosters christendom en cultuur’ gehouden. Drie volle winterse vrijdagen in Kasteel Hernen bij Wijchen én een voorjaarszondagochtend in Amsterdam, op bezoek bij een oriëntaals-orthodoxe parochie die de Tweede Zondag van Pasen (zondag 3 april jl) vierde. 

Bijbel – teksten uit de traditie – geloofsgesprek – contact met oosterse christenen, dat zijn de ingrediënten van deze aan het werksamenwerking tussen de A.A. Brediusstichting o.l.v. Victoria van Aalst en de Katholieke Vereniging voor Oecumene. Samen lezen; samen 'doorbomen' over serieuze onderwerpen, bijvoorbeeld over zonde en schuld naar aanleiding van de teksten, waarbij met name een eigen tekst van een van de deelnemers heel bevrijdend werkte; samen stil zijn; samen lachen...
Twee deelneemsters doen hieronder kort verslag.

Overal vandaan

“Ook deze winter kwamen zeer geleerde en doodgewone mensen bijeen in het Didaskalíon, het Leerhuis in Kasteel Hernen: een twaalftal mensen afkomstig uit verschillende tradities en uit alle hoeken van het land.

gesprek in de pauzeLeren denken buiten eigen hokje

“Doel van een Leerhuis (Didaskalíon) is ook om anders te leren denken, andere vragen te stellen, scherper te lezen. Want thuis achter je bureau denk je: ”Waar ben ik mee bezig?”
Dan, tezamen in Kasteel Hernen komen oude teksten tot leven en merken we dat ze doorwerken in ons dagelijks leven en in ons werk. Door samen te lezen en te leren ontstaat er ruimte, ontstaan er nieuwe inzichten die ons verrassen. We merken hoe je toch gevormd bent - in dat ene hokje.

Liefde voor ons geloof

“Liefde en respect voor onze verhalen en ons geloof... Dit alles onder de bezielende leiding van Leo van Leijsen en Victoria van Aalst, die ook dit jaar weer een prachtige reader samenstelden met inspirerende teksten. Onderwerp van dit jaar was de Bergrede bij Oosterse en Westerse auteurs. Leo plaatste de teksten in hun tijd en in hun natuurlijke omgeving, waardoor ze beter te begrijpen zijn.Armeense dienst 1 294x300

Heerlijk

“Samen lunchen we in de keuken van het Kasteel. Heerlijk! En de gesprekken gaan gewoon door.
Nu is het voor deze winter weer klaar.

Als afsluiting gingen wij afgelopen zondag samen naar Amsterdam. Wij woonden daar een dienst bij in de Armeense Apostolische Kerk. Hartelijk, zeer feestelijk. Boeiend samen zijn met de Gemeente.

Nu op naar ’t voorjaar, nee, schuld en zonde , daar zullen we het dus niet meer over hebben.”

 

Armeense tafel 1 300x300


Foto's (Antoinette Smits):
- "Samen lunchen in de keuken van het Kasteel", gevestigd in een eeuwenoude kelder.
- De Leerhuisgangers aan het werk in de Ridderzaal van Kasteel Hernen;
- "De gesprekken gaan gewoon door", ook in de tussentijdse pauzes;
- "Wij woonden een dienst bij in de Armeense Apostolische Kerk. Hartelijk...
- "..., zeer feestelijk", ook bij de ontvangst erna. Aan het hoofd van de tafel zit vartaped Eran Shahinyan. Hij is een soort Armeense monsignore, geen bisschop maar wel de huidige verantwoordelijke (patriarchaal vicaris) voor het Armeens-Apostolische diocees van Nederland.

 

 

 

gesprek achteraf 2 300x82

- Foto hierboven: Ter Taron Tadevosyan (uiterst links), de verantwoordelijke priester van de H. Geestparochie van Amsterdam, vertelt over de aanwezigheid van de Armeense gemeenschap in de stad sinds de 17e eeuw. In 1714 werd het huidige gebouw aan de Kromboomssloot een Armeens godshuis. De deelnemers aan het kerkbezoek (PKN, remonstrants, oud-katholiek, rooms-katholiek)gingen ook in gespek met de priester en zijn tolk Krikor (rechts van hem op de foto).

 

 

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 2 weken geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI