Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Maaltijd en meeting in Wijk bij Duurstede

20160118 IMG 3494uitsne 2In het kader van de Week van Gebed kwamen maandagavond 18 januari vertegenwoordigers bij elkaar van vier verschillende kerken uit Wijk bij Duurstede: de Hervormde Gemeente, de Protestantse Gemeente, de Rooms-katholieke Geloofsgemeenschap en de Baptistengemeente. Het was een avond van zang en gebed en ... van lekker eten, een viergangenmenu bereid door vrijwilligers uit de kerken.

Ds. Henk Kroese begeleidde de samenzang op een elektrische piano, afgewisseld met een bijbellezing door Marco Petri en een getuigenis van Kees Slijkerman. De vierentwintig aanwezigen hebben ook ervaringen met het christelijk geloof met elkaar gedeeld. Heel bijzonder was het dat ze daarin eenheid van kerken mochten ontdekken! Al 100 jaar lang is hiervoor gebeden en naar men zegt nog steeds zonder resultaat? Deze avond was het levende bewijs van het tegendeel!
Het was 'een avond van verrijking', zoals Jacob Visser, de voorzitter van de Baptistengemeente, dit benoemde. De avond werd op zijn voorstel afgesloten door elkaar naar een mooi katholiek gebruik met een handdruk de vrede van Christus toe te wensen. En toen was er nog heerlijke koffie en thee.

Zang en gebed20160118 IMG 3494uitsne 3

Twee dagen later organiseerde hetzelfde comité in het kader van deze Week van Gebed een open bijeenkomst. Nu stroomde de dagkapel van de katholieke kerk vol met enthousiaste deelnemers uit vijf verschillende kerken voor een avond van zang en gebed. Jing de Vries, die deze avond presenteerde, maakte een vergelijking met haar eigen gezin. Als moeder geniet zij ervan haar kinderen, die nu allemaal zelfstandig wonen en heel verschillend zijn, soms bij elkaar te zien in harmonie met elkaar. 'Zo denk ik dat ook God geniet als Hij ons hier zo samen ziet', zei ze. Er werden dia's getoond van Wijk bij Duurstede, die inspiratie boden voor gebed. Het organiserend comité kijkt tevreden terug op deze uitbreiding van activiteiten in de Week van Gebed voor de Eenheid van de Christenen.

Herdenking Reformatie

Wereldwijd zal volgend jaar herdacht worden dat 500 jaar geleden de Reformatie begon. Tijdens bovengenoemde kerkenmaaltijd in Wijk bij Duurstede werd voorgelezen uit het voorbereidende document dat de Lutherse Wereldfederatie en de Pauselijke Raad voor de Eenheid van de Christenen samen hebben gemaakt met het oog op die herdenking. Dat document sluit af met vijf manieren om de band van eenheid te verstevigen: 'Begin steeds bij het perspectief van de eenheid en niet vanuit het gezichtspunt van de verdeeldheid. Laat je transformeren door de ontmoeting met de ander en door het wederzijds getuigenis van het geloof. Houd het doel van zichtbare eenheid voor ogen en werk dat samen uit in concrete stappen. Probeer samen de kracht van het evangelie van Jezus Christus voor onze tijd te herontdekken. Wees samen getuigen van Gods genade in verkondiging en dienst aan de wereld.' Vijf tips waar ook in Wijk bij Duurstede mee verder gewerkt kan worden.

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 2 weken geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI