Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Pokrof: Terug naar oorsprong christelijke kunst

WEB 02 Zinon2 exterieur edited 274x400In de laatste Pokrof-editie van deze jaargang vertelt auteur Paul Baars over de bijzondere ideeën van een Russisch-orthodoxe icoonschilder ('Terug naar de oorsprong van de christelijke kunst. De Theodorovskij-kerk volgens vader Zinon', Pokrof 2015-5, pp 6-9). Hoe bijzondere zijn diens opvattingen?

Archimandriet Zinon is behalve icoonschilder ook priestermonnik en theoloog. Een hele originele! In zijn ideeën over de vormgeving van een orthodox kerkinterieur gaat vader Zinon terug naar met name de oude basilica's (5e-8e eeuw) van Rome. (Hoewel zijn opvattingen niet helemaal nieuw zijn, maar o.a. ook in bepaalde Griekse kringen van de oosterse orthodoxe leven, zijn ze binnen de Orthodoxie nog altijd enigszins revolutionair.)

Sobórnostj

In Rome's christelijke kerken van de Late Oudheid en Vroege Middeleeuwen waren geen iconostases. Tussen de altaarruimte, waar de geestelijken voorgaan in de liturgie, en het schip van de kerk, waar de gelovigen staan, was er wél een eenvoudige afscheiding.  "Het past bij het ideaal van de ‘sobórnostj’, de gezamenlijkheid van de kerk. Heel het gelovige volk viert de liturgie.", zo verwoordt Baars de visie van vader Zinon. "Een iconostase brengt volgens vader Zinon een scheiding aan tussen geestelijkheid en volk."

De theorie voorbij

234Het boeiende van vader Zinon is dat hij het niet alleen bij theorie heeft gelaten, maar ook concreet en tastbaar heeft uitgewerkt in de benedenkerk van de Petersburgse Theodoroskij-kerk (Russ. Fjodorovskij). Baars laat tevens zien dat ook zonder een iconostase vader Zinon de iconografie er niet bij in laat schieten en hoe hij belangrijke heilsfeiten door middel van wandschilderingen in de apsis heeft uitgebeeld. Dit alles maakt Paul Baars' artikel met name boeiend voor wie zich interesseert in de wereld van liturgie en iconen.

Ander boeiends in dit nummer

Overige bijdragen in de editie 2015-5 gaan over de componist Arvo Pärt, de theologische wortels van het Kerstfeest en zijn icoon, één dag uit pelgrimstocht naar Servië van vader Theodoor uit Deventer en een kerstverhaal door Leskov van meer dan100 jaar gelden, maar nog altijd prettig leesbaar. Pokrof 2015-5 eindigt met de negende afleveing van de vaste rubriek 'Byzantijnse Liturgie, dit keer over het bekende Trisagion-gezang.

 

Klik hierboven op de knop Volledig scherm zoomknop voor een volledige schermweergave.

 

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
  • Vasílis zei Meer
    Na een goede voorbereiding altijd. Zoek contact met een parochie en de betreffende priester. Kijk... donderdag 21 december 2023
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI