Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Fondswervingscampagne Katholieke Vereniging voor Oecumene

GeertOp de jaarvergadering van de Vereniging op 6 november jl. werd de noodklok geluid over de financiële situatie. Als het zo nog even door gaat, moeten we de organisatie in 2017 drastisch inkrimpen. De vereniging zal dan doorgaan als katholiek netwerk voor oecumene, geheel gedragen door bestuurders en vrijwilligers. Ruim 21 jaar ben ik als directeur van het bureau en secretaris van de vereniging verantwoordelijk voor de fondwerving. Het is wonderlijk hoe het steeds weer gelukt is om de exploitatie van de vereniging rond te krijgen. Is dat nu voorbij? Of is er een manier om het lek boven te krijgen en de financiën weer gezond te maken? Ik ga voor de tweede optie.

Er was op de jaarvergadering veel waardering te beluisteren voor het werk dat vanuit het bureau verricht wordt. Er worden goede publicaties uitgebracht, de website en facebookpagina laten een grote groei zien in het aantal bezoekers, de leerhuizen en studiebijeenkomsten worden goed bezocht, de vereniging geeft in activiteiten en contacten gezicht aan de katholieke inzet voor oecumenische samenwerking.

Van de andere kant moeten we vaststellen dat de bijdragen van donateurs en parochies drastisch teruglopen. Het communicatieblad Overeen dat twee maal per jaar aan leden, donateurs en parochies wordt gestuurd met een verzoek om een financiële bijdrage voor het werk van de vereniging, levert onvoldoende inkomsten op. Mensen vinden het misschien interessant om te lezen, maar het motiveert blijkbaar onvoldoende om de vereniging ook financieel te ondersteunen. De opbrengst van de Willibrordzondagcollecte in november staat onder druk door de financiële problemen waar parochies zelf mee kampen en door de schaalvergroting die in alle bisdommen gaande is.

Geen contributieverhoging 

Op de ledenvergadering werd het besluit genomen om de contributie voor een lidmaatschap niet te verhogen. De vereniging ruim 800 leden en de jaarlijkse contributie bedraagt € 16,-- waarbij aangetekend moet worden dat veel leden wat meer geven dan dit bedrag. Om de drempel niet te hoog te maken werd besloten om de contributie op € 16,--- te handhaven en tegelijkertijd de leden een richtbedrag voor te stellen van € 25,-- per jaar. Als dat lukt blijft de opbrengst uit contibutiebijdragen gehandhaafd op € 20.000,-- per jaar.

Indien de 5.000 donateurs die de vereniging in het bestand heeft, ook bereid zouden zijn om gemiddeld dat bedrag bij te dragen, dan zou de exploitatie van de vereniging rond zijn. Helaas is dat niet het geval. Uit de bijdragen van donateurs ontvangen we per jaar minder dan € 10.000,--. Dat oude donateurs hun jaarlijkse bijdragen gaan verhogen, lijkt vrijwel uitgesloten.

Nieuwe donateurs - periodieke gift

Voor de exploitatie heeft de vereniging jaarlijks een bedrag nodig van € 210.000,--. Het structurele tekort bedraagt nu 75.000 en dreigt in de komende twee jaar verder op te lopen.

Dit is weliswaar een groot bedrag, maar te overbruggen als we er op uit willen gaan om donateurs te vinden die de vereniging willen steunen.

Op de jaarvergadering heb ik verteld dat we als ANBI-instelling zonder tussenkomst van notaris een overeenkomst kunnen sluiten met donateurs voor een periodieke gift in geld met een looptijd van vijf jaar. Inmiddels hebben we de eerste vijf overeenkomsten afgesloten. Zelf heb ik er ook een afgesloten. De laatste is voortgekomen uit de Algemene Ledenvergadering in Woerden. Na de vergadering kwam een van de leden naar me toe en zei: 'stuur mij maar zo'n overeenkomst voor € 1.000,-- per jaar met ingang van 2016.' De overeenkomst is inmiddels afgesloten.

De vereniging heeft een heldere doelstelling en een goed activiteitenprogramma. Wie vindt dat de katholieke inzet voor oecumene sterk moet zijn en blijven, zal bereid zijn om dit werk te ondersteunen als lid, als donateur of als vrijwilliger.

De deur staat hier open. Welkom.

  • Wilt u lid worden? Meld u dan aan via deze site met het aanmeldformulier of via de mail:
  • Wilt u meer informatie over een overeenkomst periodieke gift in geld, stuur dan een mail naar
  • Wilt u een gift overmaken? Het rekeningnummer is: NL97 INGB 0000 8019 19



Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 2 weken geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI