Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Uitwisseling of kortsluiting? Observaties bij een dialoog tussen groene spirituele leiders en groene ondernemers

FredDe Raad van Kerken in Nederland organiseerde onlangs een bezinningsbijeenkomst rond de encycliek LaudatoSi van paus Franciscus. Voor de Raad en een aantal deelnemers was dit een vervolg op een eerdere bijeenkomst met de patriarch van Constantinopel, Bartolomeus. De ' groene' patriarch gaf een mooie videoboodschap aan de deelnemers. De timing was actueel, precies tussen twee VN klimaatconferenties in. De deelnemers kwamen uit verschillende ' werelden': politiek, media, religie, bedrijfsleven en uit wetenschap en onderwijs. Genoeg kansen voor dialoog, maar ook voor kortsluiting dus.

Spannend werd de bijeenkomst eigenlijk pas in het laatste uur, na de keurige presentaties van drie hoogleraren en een representant van Shell, na de geregisseerde gesprekken in kleine groepen en na de bijzonder interessante excursie bij waterbedrijf Dunea.

Pas in het laatste uur werd er echt gediscussieerd. Dat had met zoveel interessante deelnemers van mij wel veel eerder mogen beginnen.

Kortsluiting

Een ding viel mij op deze dag in het bijzonder op: de kortsluiting in benaderingen tussen het milieutechnologisch perspectief in het bedrijfsleven en de bronnen van onze cultuur anderzijds. Bij mij bleef het beeld hangen dat enerzijds religies onvoldoende het belang van milieutechnologie onderkennen, en dat anderzijds ondernemers zich onbegrepen voelen maar ook zelf niet steeds het belang zien van cultuur, moraal en spiritualiteit als factor in de ontwikkeling, acceptatie en implementatie van milieutechnologie. Zijn beide groepen gesprekspartners niet te veel uit op erkenning van het eigen perspectief in plaats van op een dialoog in een open verbinding met elkaar, vraag ik mij af.

Prille dialoog

In de encycliek LaudatoSi pleit paus Franciscus voor een wederzijdse aanvulling van milieutechnologie en wetenschap enerzijds en morele en spirituele bronnen van wijsheid anderzijds. Voor mij maakte deze interessante middag duidelijk dat dit gesprek als echte dialoog nog maar net begint. Des te belangrijker is het dat deze dialoog wordt voortgezet. Van twee kanten is voor het slagen daarvan bewust gerichte inspanning vereist. Een dialoog over het gemeenschappelijke huis moet immers veel meer worden dan een wederkerig streven naar erkenning door de ander.

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 6 dagen geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI