Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Zomercolumns 

strand

Dit jaar start de vereniging met het aanbieden van wekelijkse zomercolumns. In deze periode, waarin voor velen de vakantie valt met mogelijk een verblijf in het buitenland, willen we met deze zomercolumns het buitenland naar Nederland brengen.

Dat doen we door Nederlandse theologen en kerkelijk werkers die elder werkzaam zijn aan het woord te laten over de oecumene in het land waar zij verblijven. De komende weken zullen hiertoe bijdragen geplaatst worden uit El Salvador, Libanon, Duitsland, Oostenrijk, Engeland, België, Palestina, Sudan, Filippijnen, Ierland, Frankrijk en Polen.

Het persoonlijke karakter van deze bijdragen geeft een concreet inkijkje in het werk en het leven van de auteurs en biedt zo een helder en aansprekend beeld van de oecumene in de landen waar zij verblijven.

Wij wensen u veel leesplezier!

De oecumenische situatie in de Cariben

caribisch gebiedHet Caribisch gebied strekt zich uit van de Bahama's in het noorden tot Suriname, Guyana en Frans-Guyana (Cayenne) op het Zuid-Amerikaanse vasteland, en van Barbados in het oosten naar Belize in Midden-Amerika in het westen. De gemeenschappelijke identiteit van de regio is gebaseerd op geografische kenmerken, alsmede op een gedeelde geschiedenis van het kolonialisme, uitbuiting en verzet tegen buitenlandse overheersing, en op een gemeenschappelijk cultureel bewustzijn.

Lees meer...

Bangladesh - oecumene als tegenwicht tegen fundamentalisme en onverdraagzaamheid

Komol KhanIt needs some initial clarifications before reporting on the ecumenical movement in Bangladesh. The reality of Christianity and its practices in Bangladesh is always very challenging due to other existing religions especially Islam, geographical or environmental and economic realities. Bangladesh is a beautiful country on the delta of the Ganges and Brahmaputra. The land of 147,570 sq. km. carved out of a thousand rivers, is a very small place for an impressive population of almost 170 million people.

Lees meer...

Zomercolumn: 'don't be a couch potato'

LogoVan 20 juli tot en met 2 augustus vond de WJD-reis van het bisdom Haarlem-Amsterdam plaats. Vanuit het bisdom hebben ongeveer 120 jongeren deelgenomen bestaande uit een voorprogramma en de WJD zelf. De busreis begon op station Amsterdam-Sloterdijk. Na de zegen zijn de jongeren op weg gegaan voor een 14 uur durende reis met onderweg een viering.

Lees meer...

Zomercolumn: Is de WJD een pelgrimage?

LogoDe wereld jongeren dagen vormen een bijzondere reis. Er is veel te doen, veel te zien, er zijn veel mensen te spreken en nieuw eten te proeven. Maar de reis is ook van katholieke aard en dus is het méér dan een leuke reis. De vraag is of je het als pelgrimage kunt beschouwen of niet. Is het daar wel geschikt voor? Ik vind van wel, maar denk ook dat dit voor ieder anders is.

Lees meer...

Zomercolumn: Écht met de wereldkerk onderweg!

LogoPelgrimeren in de 21e eeuw, dát is wat de Wereldjongerendagen in de kern is. Net als in voorbije eeuwen als individu op pad gaan, je huis en haard, je comfortzone voor een tijdje in te ruilen voor een bestaan onderweg.

Lees meer...

Zomercolumn: WJD & pelgrimage

LogoWaarom ga je mee naar de WJD? Deze vraag werd me voor de reis geregeld gesteld. Als jongerenwerker is het niet vreemd om mee te gaan naar de WJD, maar toch zijn er genoeg redenen om niet mee te gaan. Menigeen twijfelt vooraf of een WJD reis nou echt bijzonderder is dan een “gewone” vakantie. Toch blijft de WJD trekken. Het is bekend dat heiligdommen, kloosters en andere bijzondere religieuze plekken een aantrekkingskracht hebben op mensen van overal vandaan. Ze hebben een soort aantrekkingskracht waar je moeilijk woorden aan kan koppelen.

Lees meer...

Zomercolumn: Pelgrimage van gerechtigheid en vrede - Hoe ver zijn we?

WCCOnlangs mocht ik deelnemen aan de bijeenkomst van Het Centraal Comité van de Wereldraad van Kerken in Trondheim in Noorwegen. Dit bestuursorgaan van de Wereldraad komt eens in de twee jaar bij elkaar. Dit was dus de eerste keer sinds de Assemblee in Busan in 2013 waar wij als kerken en gelovigen werden opgeroepen om samen op weg te gaan in een Pelgrimage van Gerechtigheid en Vrede. Dus hoe staat het ermee?

Lees meer...

Zomercolumn: Den Fliehkräften der Angst ein Miteinander der Hoffnung entgegen setzen

kinderen100Europäische Kirchenbasis diskutiert in München zu Ökumene und Europa. Christliche Gemeinschaften und Bewegungen können Europa, das sich zunehmend polarisiert, zusammenführen. Das sagte der evangelisch-lutherische Landesbischof Heinrich Bedford-Strohm am ersten Vormittag des Mitarbeiterkongress des ökumenischen Netzwerkes „Miteinander für Europa“.

Lees meer...

Zomercolumn: Pelgrimeren op de Weg van Ignatius

Gied te BergeIn 2022 herdenken de jezuïeten dat Ignatius 400 jaar geleden werd heilig verklaard en dat hij 500 jaar geleden na zijn ziekbed op weg ging naar Montserrat om uit te komen in Manresa. Daarom zal er hard worden gewerkt om de Camino Ignaciano vandaag al onder de aandacht te brengen van lopende en fietsende pelgrims. Overal zie je de voorbereidingen: een eigen logo, een website, nieuwe boeken en reisgidsen. Begin dit jaar had ik er over gelezen in Trouw.

Lees meer...

Zomercolumn: Erfurt...doceren waar eens Martin Luther was (Duitsland)

WijlensDe scholen zijn weer begonnen, studenten beginnen een studie aan universiteiten. Als professor aan de Universiteit van Erfurt (Duitsland) vraag ik me soms af, welke studenten er nu weer bij zullen zijn? Zullen ze interessante vragen stellen? Zullen ze bereid zijn na te denken? Zullen ze de wereld op de kop zetten? Je weet maar nooit wie er onder de nieuwelingen aanwezig is.

Lees meer...


01
sept
Ontmoetingskerk Bergen op Zoom
De relatie tussen Rome en Reformatie is het thema van de Reformatieherdenking in Brabant. In

09
sept
De relatie tussen Rome en Reformatie is het thema van de Reformatieherdenking in Brabant. In

10
sept
Paulusabdij Oosterhout
De relatie tussen Rome en Reformatie is het thema van de Reformatieherdenking in Brabant. In

24
sept
Protestantse Kerk Gennep
De relatie tussen Rome en Reformatie is het thema van de Reformatieherdenking in Brabant. In

11
okt
KU Leuven
From 11 to 14 October 2017 the Centre for Ecumenical Research (Prof. P. De Mey) and a KU Leuven research
Laatste lezersreacties:

 • Rene heinrichs zei Meer
  Dank. Veel stof om over na te denken. Ook voor mij als katholiek. 3 dagen geleden
 • Williammbrooks zei Meer
  This is something individuals need to think about. Your blog is really mind blowing and the design... 3 weken geleden
 • Margriet Gosker zei Meer
  Goeie vraag. Is er zo iets als een spiritualiteit van ambtsdragers?

  Volgens mij niet, behalve dat... 4 weken geleden
 • Henk Rusch zei Meer
  Dank u voor uw toelichting. 4 weken geleden

 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19D 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 
secretariaat@oecumene.nl
KvK 51477351
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI