Katholieke Vereniging voor Oecumene

Athanasius & Willibrord

Westen doof voor christenen in Midden Oosten

hilarionMetropoliet Hilarion, een leidende persoonlijkheid in de Russisch-Orthodoxe Kerk, heeft 'onbegrip' geuit over het ontbreken van bezorgdheid in het Westen over de benarde positie van christenen in het Midden-Oosten.

Metropoliet Hilarion Alfeyev, die ook naam maakte als theoloog en componist, was tussen 2003 en 2009 bisschop van Wenen en is sinds 2002 vertegenwoordiger van de Russisch-Orthodoxe Kerk bij de Europese instellingen in Brussel. Vanaf 2010 is hij metropoliet van Volokolamsk. Daarnaast is hij sinds 2009 verantwoordelijk voor de buitenlandse betrekkingen van de Russisch-Orthodoxe kerk.

Onverschilligheid van het Westen

Metropoliet Hilarion vertelde journalisten tijdens een bezoek aan Wenen: "Het is onverklaarbaar waarom het Westen zo onverschillig staat tegenover het lot van christenen in het Midden-Oosten."

Hij bekritiseerde westerse politici vooral met betrekking tot Syrië. Hij wees er op dat in geen Arabisch land waar het Westen de omverwerping van de gevestigde regering heeft gesteund, de democratie is teruggekeerd. Hij zei dat het nu vooral christenen zijn die lijden onder de gevolgen, namelijk toenemende chaos en de versterking van het islamisme. (Bron: The Tablet 11 juli 2013).

Tweesporenoecumene

Al een half jaar eerder deed metropoliet Hilarion scherpe uitspraken in een interview met John Couretas, uitgever het blad Religion and Liberty van het Acton Institute. Het interview vond plaats bij gelegenheid van de uitreiking van een eredoctoraat aan metropoliet Hilarion door het Anglicaanse Theologisch Seminarie in Nashotah (Wisconsin). Behalve zijn grote zorgen over de toekomst van de christelijke kerken in het Midden Oosten, sprak metropoliet Hilarion zich ook onomwonden uit over het tweesporenbeleid van de Russisch Orthodoxe Kerk inzake oecumene. De contacten en de samenwerking met de Rooms-katholieke Kerk worden steeds beter, terwijl de afstand tot Anglicaanse en Protestantse gemeenschappen ten gevolge van liberale tendenzen steeds groter wordt. Hij stelt dat deze gemeenschappen daardoor steeds verder verwijderd raken van de authentieke traditie van de Kerk. Deze ontwikkeling leidt ertoe dat de Russisch Orthodoxe Kerk de oecumenische betrekkingen met sommige kerken zoals de Episcopalian Church in de VS heeft afgebroken.

Voor het hele interview zie Christianity under siege:building a common front in defense of the faith

Foto: Wikemedia

Volledige Agenda >



 

Geen komend evenement!
 

 

Laatste lezersreacties:

  • Henk ten Voorde zei Meer
    Fijn dat Perspectief weer een vervolg heeft gekregen. Wel jammer dat nummer 61 niet als bladerboek... 3 dagen geleden
  • Tom Buitendijk zei Meer
    Uitstekend initiatief. Niet alleen theologen maar ook inspirerende kerkleiders zijn ervoor nodig. En... vrijdag 26 januari 2024
  • Jan Schuiling zei Meer
    Dag Kees, een tip: kloosterdorpen en meer: pro-werelddorp.nl donderdag 25 januari 2024
  • keano zei Meer
    mooi vrijdag 19 januari 2024
Inloggen


 

 

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door een
bijdrage van de Commissie Projecten in Nederland (PIN)
van de Nederlandse Religieuzen (KNR).


 

 

 

Katholieke Vereniging voor Oecumene
Emmaplein 19A 5211 VZ 's-Hertogenbosch
T:  073-7370026   M: 

KvK 51477351 - RSIN 809400698
IBAN-nummer:  NL97 INGB 0000 8019 19
IBAN-nummer:  NL73 INGB 0001 0876 28 

 

LogoWebsiteANBI