Wat heeft de Reformatie ons gebracht?

21462506 387172045035386 2335385416048024637 nIn het kader van de viering van 500 jaar Reformatie gaat de estafette ”Als een lopend vuur” door Nederland. De provincie Noord-Brabant is in september aan de beurt. In ‘s-Hertogenbosch was het thema “Rome – Reformatie”. Op zaterdag 16 september waren er in ’s-Hertogenbosch in dat kader een drietal bijzondere activiteiten, georganiseerd door de classis ’s-Hertogenbosch, de Katholieke Vereniging voor Oecumene en de afdeling ’s-Hertogenbosch van de International Christian Fellowship.

 

Rondleiding langs de schuilkerken in de stadschuilkerk

Nadat Frederik Hendrik in 1629 ’s-Hertogenbosch bezette, werd de openbare uitoefening van de Rooms Katholieke erediensten verboden. In een aantal schuilkerken werd het houden van RK erediensten gedoogd. Tijdens de rondleiding werden deze plaatsen bezocht en van toelichting voorzien. Het aantal deelnemers was niet groot, maar het zevental personen dat deze rondleiding volgde benoemde deze rondleiding als zeer inspirerend. (foto: schuilkerk Uilenburg, foto Thuis in Brabant)

Conferentie 500 jaar Reformatie in het Zwanenbroedershuis.

Zwanenbroedershuis Hinthamerstraat 94. In de conferentiezaal van het Zwanenbroedershuis was geen stoel meer onbezet. 80 personen hadden zich opgegeven om deze conferentie bij te wonen op deze bijzondere locatie. Immers al bijna 700 jaar geleden werd de Illustere Onze Lieve Vrouwe Broederschap opgericht, bestaande uit Rooms-Katholieken en Protestanten. Dus gaat het hier om één van de oudste oecumenische gezelschappen van ons land.

Erica ScheenstraDs Erica Scheenstra (foto) opende, als voorzitter van de organiserende commissie de conferentie met een hartelijk woord van welkom. In het bijzonder werden de beide inleiders, Prof. Markus Matthias, hoogleraar Lutherana aan de protestantse Theologische Universiteit en Mgr. Dr. G. de Korte, Bisschop van het bisdom  ’s-Hertogenbosch begroet. En natuurlijk werden de geestelijk verzorgers van de Zwanenbroeders, ds Henk Leegte en pastor Paul van de Ven verwelkomd. Ook was er een bijzonder woord van welkom aan Dr. Margriet Postma-Gosker, die namens de PKN leiding geeft aan deze landelijke estafette.

Prof. Markus Matthias, gaf in een helder betoog inzicht in de ontwikkeling van het denken van Luther t.a.v.de rechtvaardigmaking door het geloof en de opvatting van de presentia realis in eucharistie en avondmaal. Zijn conclusie was dat de opvatting over de werkelijke aanwezigheid van Christus in brood en wijn in de  Lutherse theologie en de RK theologie in feite dezelfde is, maar dat in de Rooms Katholieke Kerk de aanwezigheid van Christus gebeurt door de consecratie van brood en wijn door de Priester en in de Lutherse Kerk door het geloof van de gelovige die brood en wijn tot zich neemt.

IMG 8710 225x300In zijn inleiding gaf de Bisschop een beeld van de kwetsbare positie waarin de Rooms Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk Nederland verkeren. Toch moeten wij niet somberen. Er is veel bereikt in de oecumene. Niet alleen de PKN, maar ook de kleine orthodoxe protestantse kerken en de evangelische christenen beginnen deel te nemen aan het oecumenisch gesprek. Er is in de RK kerk groeiende waardering voor de Reformatie. Wat staat ons te doen? Naast de verschillen in opvatting over de sacramenten, Maria, en Ambt , waarover het gesprek voort moet gaan, is het zaak om in catechese, diaconaat en spirituele oecumene de samenwerking te versterken, daar is een wereld te winnen.

De geestelijk verzorgers van de Zwanenbroeders, ds Henk Leegte en pastor Paul van de Ven, reageerden op deze lezingen door hun persoonlijke ervaringen met oecumenische contacten in hun werk te vertellen. Er werden door beide pastores hoopgevende ervaringen verteld, waarin duidelijk werd dat aandachtige samenwerking in pastoraat en diaconaat wederzijds als verrijkend ervaren wordt.

Er volgde daarna nog een levendig gesprek met de aanwezigen onder leiding van ds Henk van Tilburg, emeritus-predikant van de Protestantse Gemeente ’s-Hertogenbosch , waarbij ook de hete hangijzers, zoals de vrouw in het ambt, homoseksualiteit, te beperkte eucharistische gastvrijheid, niet ontweken werden maar samen onder ogen werden gezien. Maar de sfeer in deze conferentie werd vooral bepaald door de uitdaging die bisschop de Korte als volgt formuleerde: Een open, hartelijke en gastvrije geloofsgemeenschap zijn voor de vele religieus zoekende mensen van vandaag, en een geloofwaardig getuigenis geven, door te leven vanuit de liefde van Christus.

Bachcantate

Dus waren we helemaal in de juiste stemming gebracht om de Reformationskantate Ein feste Burg ist unser Gott, BWV 80, van J.S. Bach, uitgevoerd door het Bach Collegium ’s-Hertogenbosch onder leiding van Jeroen Felix, en ingeleid door Prof Markus Matthias, bij te wonen. In een tot de laatste plaats bezette Grote Kerk, maakten wij een zeer inspirerende afsluiting mee van een prachtige oecumenische dag, die gepast afgesloten werd met wijn en hartige hapjes.